menu
ZonE-Nieuws 8 april 2021

De Zonneboom - we doen wat we kunnen

In de komende weken hopen we weer van start te gaan met enkele nieuwe activiteiten.
De 'corona-omstandigheden' bewerken dat we veel werk en voorbereiding steken in activiteiten die we dan vaak toch weer moeten uitstellen of ombuigen - al naar gelang de maatschappelijke actualiteit. - Maar we laten ons niet ontmoedigen en blijven vooruit kijken.
We doen gewoon wat we kunnen...


Maandag 19 april
Het menselijk skelet als beeld van vrijheid
Metamorfose in de botten

Met Paul van Dijk

Het skelet is voor velen van ons een beeld van de dood.

Maar kijk eens naar de prachtige compositie van meer dan 200 botten en botjes. Die ondersteunt ons levende lichaam met al zijn spieren en organen. Ze draagt daarmee onze menselijke activiteiten  en maakt onze geestelijke ontwikkeling mogelijk.  

Het skelet is een stukje architectuur dat een bijzonder ontwerp verraadt. Daarin wordt gewerkt met rechte en ronde, met vlakke en lijnachtige, naar buiten gerichte en naar binnen gekeerde vormen. Met een bijzonder evenwicht. De tegenstellingen vinden hun plek in een hogere samenhang en geven daarin als het ware hun eenzijdigheid op. Welke idee drukt zich in deze samenhang uit? En de vergelijking met dierskeletten voegt nog betekenis toe. We worden getuige van een buitengewone intentie die uit het skelet spreekt: een vrij mens te worden.

Om de taal van het skelet te leren verstaan gaan we aan het werk met waarnemingsoefeningen, bewegingsoefeningen en tekenen.

Maandag 19 april
13.30 – 17.30 uur
Kosten: € 48,00 (incl. materiaal en btw)


Donderdag 29 april
Wegen naar westerse meditatie
met Bastiaan Baan

let op: deze bijeenkomst vindt plaats in de vorm van een ZOOM-sessie

Op basis van zijn eigen langdurige ervaring vertelt Bastiaan Baan over het mediteren. Vaak wordt bij meditatie gedacht aan oosterse wegen en technieken. Maar er is ook een westerse traditie - en een vernieuwing van die traditie - die aansluit bij de moderne mens.

Datum: donderdag 8 april
Tijd: 20:00-22:00 uur
Kosten: € 17,50 (inclusief BTW)


Vanaf vrijdag 4 juni
3 workshops oersymbolen
met Ellen Dekker

Spiralen

Van oudsher is de spiraal het symbool van verandering, ont-wikkeling en groei. Het beeldt een geleidelijke overgang uit: alles wat geboren wordt, komt spiralend naar buiten: het blad aan een boom, de knop van een bloem, een ook een baby betreedt spiralend via het geboortekanaal deze wereld. Bij de Kelten zien we de spiraal juist op graven, als symbool van de overgang naar de dood. Een spiraal verbindt dus een tegenstrijdigheid, zorgt voor een geleidelijke overgang van beslotenheid naar vrijheid, van geboorte naar dood.

Deze dag gaan we de spiraal op verschillende manieren tekenen en kunstzinnig verwerken.

Datum: vrijdag 4 juni 2021
Tijd: 11:00 – 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (inclusief materiaal en BTW)

Labyrint als levensweg

We zouden onze levensweg kunnen zien als een labyrint: met veel wendingen en omwegen komen we tot onszelf, en ontdekken steeds meer wie wij werkelijk zijn en wat wij werkelijk willen van binnenuit.

Door deze dag een labyrint te ontwerpen en te kleuren wordt onze levensloop zichtbaar.

Datum: vrijdag 11 juni 2021
Tijd: 11:00 – 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (inclusief materiaal en BTW)

Beelden uit de Droomtijd van de Aboriginals

Stromingsbeelden van de Aboriginals vertellen over de reizen van mythologische voorouders, belangrijke gebeurtenissen in het leven en de nauwe band tussen de kunstenaars en hun land.

Wij gaan deze dag de techniek van de ‘dots and circles’ (stippen en cirkels) met acrylverf uitproberen. Stipje voor stipje komen belangrijke gebeurtenissen en aspecten uit ons leven in beeld.

Datum: zaterdag 3 juli 2021
Tijd: 11:00 – 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (inclusief materiaal en BTW)


Kundalini yoga (per ZOOM)
met Anne van Ginkel

Je kunt elke week instappen. Een proefles is gratis.
De lessen vinden plaats op maandagmorgen en/of op woensdagavond.


Voor nadere informatie, aanmelden en voor al uw andere vragen kunt u terecht bij:

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5
2313 JS Leiden
telefoon 071 512 3137
info@dezonneboom.nl
www.dezonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook!