menu

Cursussen en workshops 

U kunt zich voor onderstaande activiteiten inschrijven.

10 berichten in deze agenda

Vanaf donderdag 21 januari, Leiden

Vertelcursus

Met Anne van Ginkel

Afgelast vanwege de corona-lockdown!

De afgelopen maanden waren op z’n zachtst gezegd bijzonder. Door de zogeheten coronacrisis vielen veel vanzelfsprekendheden weg. We zaten thuis en we hielden zoveel mogelijk afstand van elkaar.

Deze en andere consequenties van de maatregelen die ons door het kabinet zijn opgelegd hebben veel teweeg gebracht bij onszelf. Sommigen van ons zijn bang geweest, of zijn dat nog. Velen hebben in huiselijke kring een hoop te stellen gehad. Even zovelen verloren hun werk. Tegelijkertijd waren er wenselijke gevolgen van de lock down: het werd stiller en schoner buiten. We hadden ineens heel veel tijd om onze creatieve vermogens aan te spreken. We ruimden onze huizen op en tegelijkertijd onze binnenwereld.

Nu is het tijd om bij elkaar te komen om onze verhalen met elkaar te delen. Verhalen vertellen is duizenden jaren oud. Lang voor mensen konden lezen en schrijven vertelden ze elkaar verhalen. Door je verhaal te vertellen verbind je je met je gehoor en door aandachtig naar een verhaal te luisteren verrijk je je binnenwereld of herken je jezelf in het verhaal van de ander.

Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af wat er verteld wordt en hoe het verteld wordt. Je verhaal komt het best tot zijn recht wanneer het vanuit jezelf komt, op jouw manier en met jouw woorden. In deze cursus besteden we daar aandacht aan. Middels inspirerende oefeningen en technieken ontdekken we de zeggingskracht van wat we te vertellen hebben. Iedere bijeenkomst besteden we de helft van de tijd aan ‘hoe’ (vertel ik het?) en de andere helft aan ‘wat’ (heb ik te vertellen?)

Tijdens de voorbereiding van de cursus heb ik gebruik gemaakt van oefeningen die hoorden bij verschillende schrijf- en communicatietrainingen die ik volgde en gaf, alsmede van technieken die me eigen zijn geworden op de theaterschool. Voorts breng ik een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt met me mee. Ik verheug me erop je te zien en te horen!

Elk verhaal is het waard om verteld te worden!

Data: donderdag 21 en 28 januari, 4 en 11 februari

Tijd: 11.00 - 16.00 uur

Kosten: € 195,00 (inclusief BTW)

donderdag 21 januari 11:00 uur

donderdag 11 februari

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Donderdag 21 januari, Leiden

'De nieuwe mens'

Met Hans Lemmens, auteur en coach

Afgelast vanwege de corona-lockdown!

Al langere tijd houdt Hans Lemmens zich bezig met het verschijnsel hooggevoeligheid.

De laatste tijd gaat zijn denken daarbij steeds meer in de richting van wat deze mensen kunnen betekenen voor de toekomst van de mensheid. Zijn zij een soort pioniers?

De mensheid is bezig de planeet waarop zij leeft onleefbaar te maken. Een materialistische manier van denken levert hieraan een flinke bijdrage. Er moet dus een alternatief komen voor het materialisme.

Nu lijkt het duidelijk dat hooggevoelige mensen een veel minder sterke binding met materie hebben. Zij zijn slechts losjes verbonden met hun lichaam en beleven meer het energetische dan het materiële. Verder leven zij sterk individueel, staan zij open voor het spirituele, heeft hun communicatie een grotere bandbreedte, zijn hun gevoelens objectiever, hebben zij een actief hoofd en zijn zij vaak heel creatief. Het is de visie van Hans Lemmens dat deze eigenschappen sleutels kunnen zijn tot een menswaardige toekomst van onze planeet.

€ 15,00 (inclusief BTW en consumptie)

donderdag 21 januari 20:00-22:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Woensdag 27 januari, Leiden

Wat kunnen we voor de wereld doen?

Met Harrie Salman, cultuurfilosoof en auteur

Afgelast vanwege de corona-lockdown!

Gesprekken over de toekomst - samen vooruit kijken

Door de Corona maatregelen zitten veel mensen vast in angst of in machteloosheid. Sociaal contact is anders aan het worden nu we elkaar als bedreigingen voor onze gezondheid moeten gaan zien. Voor de cultuursector en de horeca is het moeilijk om te overleven. De problemen rond het klimaat, 5G en de taak van Europa in de wereld zijn helemaal op de achtergrond geraakt.

Het is daarom belangrijk vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor onszelf en voor de wereld om ons heen. In gesprekken kunnen we voor elkaar vensters openen.

Harrie Salman onderzoekt onze cultuur en de ontwikkeling van de samenleving en schreef verschillende boeken, waaronder Gestolen welvaart (2019) en De Corona epidemie (2020).

€ 25,00 incl. koffie/thee (en btw)

woensdag 27 januari 13:30-16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf woensdag 3 februari, Leiden

De kosmos in aquarel en mixed media

Cursus met Esmee Seebregts

Afgelast vanwege de corona-lockdown!

Met deze korte cursus focussen we ons op de natuur in de breedste zin van het woord; van materie tot energie, van microscopisch klein tot gigantisch groot, tussen abstract en figuratief.

Vanuit de aquarelverf en het water laat je natuurlijke structuren ontstaan die organismen en entiteiten kunnen worden. Je werkt op papier van heel klein tot groot formaat, met zowel de nat-in-nat als nat-op-droog techniek. Alles wat zich in de kosmos bevindt, elke oervorm die ten grondslag ligt aan de natuur, laat zich uitstekend verbeelden in de aquareltechniek!

Daarna transformeer je enkele van je aquarellen met softpastel, vetkrijt en collagetechnieken naar keuze. Je gaat alles uit de kast trekken om de verscheidenheid van de natuur te verbeelden via deze teken- en schildermaterialen.

Neem graag je eigen (aquarel) penselen mee als je ze hebt. Verder zijn de materialen bij deze cursus inbegrepen.

Data: woensdag 3, 10 en 17 februari, 3 en 10 maart 2021

Tijd: 10.00 – 12.30 uur

Kosten: € 145,00 (inclusief materiaal en BTW)

woensdag 3 februari 10:00 uur

woensdag 10 maart

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vrijdag 5 februari, Leiden

Beelden uit de Droomtijd van de Aboriginals

Workshop oersymbolen met Ellen Dekker

Afgelast vanwege de corona-lockdown!

Stromingsbeelden van de Aboriginals vertellen over de reizen van mythologische voorouders, belangrijke gebeurtenissen in het leven en de nauwe band tussen de kunstenaars en hun land.

Wij gaan deze dag de techniek van de ‘dots and circles’ (stippen en cirkels) met acrylverf uitproberen. Stipje voor stipje komen belangrijke gebeurtenissen en aspecten uit ons leven in beeld.

€ 65,00 incl, materialen

Zie ook de andere workshops oersymbolen, op 5 maart, 2 april en 14 mei.

vrijdag 5 februari 11:00-16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Maandag 8 februari, Leiden

Kundaliniyoga

Online cursus met Anne van Ginkel

Yoga, en zeker kundaliniyoga, geeft je de mogelijkheid aan je gezondheid en fitheid te werken, het revitaliseert en je komt ‘beter in je vel te zitten’.

Een kundaliniyogales bestaat uit fysieke oefeningen, meestal dynamisch, ademhalingsoefeningen (pranayam), mantra’s en meditaties. Naast dat je er natuurlijk leniger en sterker van kunt worden werken we ook met de biochemie in het lichaam. Sommige oefeningen zijn gericht op het weer in balans brengen van je hormoonstelsel, of helpen je afvalstoffen uit te scheiden. Anderen maken je potentiële energie vrij, activeren je zenuwstelsel of maken je jonger.

Iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen niveau, het gaat er niet om hoe goed je ergens in bent, maar om hoe je je aandacht richt. Kundaliniyoga helpt ook bij je spirituele ontwikkeling en je bewustwording. Vraag het aan iemand de wel eens een kundaliniyogales heeft gevolgd en je zult horen dat je je er prettiger van gaat voelen, meer in balans, lichter en vrijer.

Genoeg reden dus om dit een keer uit te proberen. Dat kan nu via de Zonneboom bij jezelf thuis, want via Zoom.

Een eerste proefles is zijn gratis!

Datum: vanaf 8 februari 2021

Tijdstip: maandag 09.00 - 10.00 uur en woensdag 20.00 - 21.00 uur

Kosten: € 125,00 (inclusief BTW) voor een 10 strippenkaart (geldigheid 4 maanden)

Inschrijven: via de website van De Zonneboom. De lessen zijn online via zoom.

maandag 8 februari 09:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vrijdag 5 maart, Leiden

Lemniscaat

Workshop oersymbolen met Esmee Seebregts

Ruimtelijk gezien is de lemniscaat een verdraaide cirkel: het verdeelt de eenheid van de cirkel in twee polariteiten, die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn.

Dus de lemniscaat scheidt én verbindt.

Deze dag ervaren we deze helende beweging door deze op verschillende manieren te tekenen en te schilderen.

€ 65,00 incl. materiaal

Zie ook de andere workshops oersymbolen op 2 april en 14 mei

vrijdag 5 maart 11:00-16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf maandag 8 maart, Leiden

De brandende vraag in ieder van ons

Drie workshops met Christine Gruwez

Kansen komen niet in een apart, gescheiden vakje. Ze treden op midden in elke crisis die ons wakker schudt.

Beter gezegd: kansen voor het nieuwe zijn er meestal al lang voordat een crisis zich doet voelen. Maar we hebben er nauwelijks aandacht voor. We zijn immers niet voldoende wakker. Nog niet!

Zolang alles loopt volgens onze persoonlijke voorstellingen van de werkelijkheid, is er geen dwingende noodzaak om te verlangen naar het nieuwe.

Een crisis betekent het binnenbreken van de werkelijkheid. Daardoor worden we wakker geschud en krijgen we voeling met de brandende vraag in ons.

Daar en nergens elders liggen de kansen voor het nieuwe.

Hoe deze vraag te koesteren en brandend te houden wordt het uitgangspunt van deze reeks. Met inleiding en gesprek.

Data: maandag 8 en 22 maart en 19 april 2021

Tijd: 13.30 – 16.30 uur

Kosten: € 25,00 per bijeenkomst of € 60,00 voor de drie bijeenkomsten (incl. BTW en consumptie)

maandag 8 maart 13:30 uur

maandag 19 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vrijdag 2 april, Leiden

Spiralen

Workshop oersymbolen met Esmee Seebregts

Van oudsher is de spiraal het symbool van verandering, ont-wikkeling en groei. Het beeldt een geleidelijke overgang uit: alles wat geboren wordt, komt spiralend naar buiten: het blad aan een boom, de knop van een bloem, een ook een baby betreedt spiralend via het geboortekanaal deze wereld.

Bij de Kelten zien we de spiraal juist op graven, als symbool van de overgang naar de dood. Een spiraal verbindt dus een tegenstrijdigheid, zorgt voor een geleidelijke overgang van beslotenheid naar vrijheid, van geboorte naar dood.

Deze dag gaan we de spiraal op verschillende manieren tekenen en kunstzinnig verwerken.

€ 65,00 incl. materialen

Zie ook de workshop oersymbolen op 14 mei

vrijdag 2 april 11:00-16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vrijdag 14 mei, Leiden

Labyrint als levensweg

Workshop oersymbolen met Esmee Seebregts

We zouden onze levensweg kunnen zien als een labyrint: met veel wendingen en omwegen komen we tot onszelf, en ontdekken steeds meer wie wij werkelijk zijn en wat wij werkelijk willen van binnenuit.

Door deze dag een labyrint te ontwerpen en te kleuren wordt onze levensloop zichtbaar.

€ 65,00 incl. materialen

vrijdag 14 mei 11:00-16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…