menu

Cursussen en workshops 

U kunt zich voor onderstaande activiteiten inschrijven.

8 berichten in deze agenda

Vanaf vrijdag 17 februari, Leiden

Een reis door de spirituele geschiedenis van Europa

Met John Hogervorst

Wanneer we onze eigen levensloop terugkijken hebben we niet alleen te maken met de dingen die in ons leven gebeurd zijn – maar vooral ook met hoe we met die dingen omgegaan zijn. Misschien ook: met wat we daarvan geleerd hebben. En het mooie is: we kunnen steeds opnieuw terugkijken, en uit onze levensloop steeds nieuwe dingen leren.

Wat zouden we dan wel niet kunnen vinden wanneer we terugkijken in de geschiedenis van Europa, en daarin vooral op zoek gaan naar wat ‘achter de historische feiten’ ligt?

Een opeenvolging van spirituele stromingen en bijzondere persoonlijkheden droegen bij aan de ontwikkeling van Europa. Welke impulsen leefden er in de verschillende vroege christelijke stromingen? Wat gebeurde er toen Karel de Grote tot keizer werd gekroond? Wat leefde er in de schat aan middeleeuwse graalverhalen en wat was de betekenis van de opkomst en ondergang van de Orde van de Tempeliers? Welke overgang maakte de mens in de tijd van de Renaissance en hoe was het mogelijk dat Europa in de eeuwen daarop het grootste deel van de wereld beheerste? Wat brachten Christian Rosencreutz, Macchiavelli of Francis Bacon? Wat sprak zich uit in de Franse Revolutie – en waar staat Europa nu, na de verschrikkingen van de 20e eeuw en het failliet van het eenzijdig materialisme dat zich in wetenschap, economie en politiek genesteld heeft?

Tijdens onze wandeling door de spirituele geschiedenis van Europa gaan we op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen. Dat zal ook bijdragen aan inzicht in de ontwikkeling die wij zelf doormaken en zicht geven op de toekomst.

Data: vrijdag 17 februari, 3, 17 en 31 maart en 21 april

Tijd: 13.30 – 16.15 uur

Kosten: € 150,00 (inclusief BTW)

vrijdag 17 februari 13:30 uur

vrijdag 21 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vrijdag 17 februari, Leiden

12 Zintuigen en 13 deugden

Met Hans Hoogerdijk

Heb je er weleens over nagedacht wat geuren te maken hebben met corruptie? Of wat je evenwicht betekent voor tolerantie? Wat je oren met gastvrijheid te maken hebben? En wist je dat je zintuigen hebt voor duurzaamheid en gezondheid? Je zintuigen vertellen je over jezelf en de wereld. Maar ze zijn ook de instrumenten waarmee je jezelf kunt ontwikkelen tot het beste wat je kunt zijn. En waarmee je je leven vormgeeft zoals je dat zou willen.

De mens is nooit af en is in staat zich te ontwikkelen om het beste en mooiste uit zichzelf te halen. En mee te bouwen aan een wereld waarin hij dit terug vindt.

Zoals we gehoorbeschadiging oplopen wanneer we te lang aan overmatige en te harde klanken worden blootgesteld, zo lopen we ook gemakkelijk fysieke, psychologische en geestelijke beschadiging op in de in dit boek beschreven 12 zintuiglijke ervaringsgebieden. Herstel van onze kwetsbaarheden, negatieve herinneringen, ervaringen, ontwrichting, geweld en herbelevingen vraagt om een hernieuwde ontmoeting met de zintuigen die gekwetst zijn, beschadigd, veronachtzaamd of verwaarloosd.

Hans Hoogerdijk is tientallen jaren met het thema van 'de twaalf zintuigen' bezig geweest en schreef er een bijzonder boek over.

Kosten: € 12,50 (inclusief BTW)

vrijdag 17 februari 20:00-22:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Zondag 19 februari, Leiden

Een paradox: oud worden en je ‘jong’ voelen?

Marga van den Eijnden, antroposofisch arts

Als we ouder worden gaan we ervaren dat we minder vitaal zijn en meer bewust van ons lichaam en beperkingen zijn. Misschien zijn er pijnklachten en chronische ziekten.

Hoe kan het dan dat veel ouderen zich innerlijk levendig ervaren, wijds en vol mogelijkheden.

Deze paradox, het verouderen van het fysieke lichaam en het wijds worden van ons levenslichaam gaan we deze avond samen verkennen. Hoe kunnen we dit proces ondersteunen? Wat is er nodig in sociale omgeving, activiteiten, omgaan met ziekte en medicatie? Hoe kunnen we betrokken blijven bij de wereld en hier onze bescheiden bijdrage geven. Wat is de zin van oud worden, het fysieke lijden en het stervensproces.

Na een inleiding gaan we gezamenlijk in gesprek.

Kosten: € 17,50 (inclusief BTW)

zondag 19 februari 14:00-16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Donderdag 23 februari, Zoom

Licht en duisternis in de kunst

Zoom-sessie met Mirjam Gouweloos

Leonardo da Vinci, Caravaggio en Rembrandt. Deze drie grote kunstenaars hebben grote faam verworven met de behandeling van het licht -donker in hun werken. Heeft dit chiaro-scuro bij Rembrandt iets mystieks, Caravaggio geeft er rauwe dramatiek mee weer, terwijl Leonardo zijn werken als geen ander een mysterieuze, intrigerende sfeer oproept.

Wat was hun geheim, hun werkwijze en hun inspiratiebron? We gaan dit met elkaar, ook aan de hand van hun biografie, uitgebreid bekijken!

Kosten: € 15,00 (inclusief BTW)

donderdag 23 februari 20:00-21:30 uur

De Zonneboom
Zoom

071 512 3137

Vanaf zaterdag 4 maart, Leiden

Economie anders!

2 workshops met John Hogervorst

De economie zoals we die kennen kraakt in al haar voegen.

Enerzijds kunnen we in de economie waarnemen hoe productieprocessen verbazingwekkend efficiënt zijn ingericht; hoe doordacht goederenstromen op elkaar aansluiten en hoe de (westerse) consument uit een enorme verscheidenheid aan producten kiezen kan.

Anderzijds zien we hoe dat alles gepaard gaat met onderbetaling of uitbuiting van mensen die in de economie werkzaam zijn; met een absurd groeiende rijkdom van een kleine groep mensen; met de aantasting van de aarde en met manipulatie van de consument.

Om erger te voorkomen moeten we de economie op een andere basis plaatsen.

In twee bijeenkomsten gaan we ontdekken dat de economie werkelijk veranderen kan en ontwikkelen we een beeld van die andere, ‘gezonde’ economie.

Daarbij behandelen we verschillende thema’s, zoals:

  • de betekenis van arbeid, voor de werkende mens en voor de economie
  • hoe zorgen we ervoor dat we voor alles wat we consumeren ‘de juiste prijs’ betalen?
  • wat kunnen we doen om het najagen van eigenbelang in de economie te voorkomen?
  • welke ervaringen zijn er opgedaan met ‘een andere economie’?
  • wat is de rol en de betekenis van ‘geld’ en hoe komen we tot een gezonde geldkringloop?
  • wat is de betekenis van de economie binnen het geheel van de samenleving?

John Hogervorst is ondernemer en werkt, samen met andere ondernemers, op basis van de uitgangspunten voor een gezonde economie. Daarnaast publiceerde hij tientallen artikelen over sociale driegeleding en associatieve economie en geeft hij op vele plaatsen voordrachten en workshops over deze thema’s.

Data: zaterdag 4 en 18 maart

Tijd: 11.00 tot 14.15 uur

Kosten: € 60,00 (inclusief BTW)

zaterdag 4 maart 11:00 uur

zaterdag 18 maart

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf woensdag 8 maart, Leiden

Lente in aquarel

Schildercursus met Esmee Seebregts

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap; frisse sappige sprieten schieten omhoog, bloesems verschijnen, kleuren ogen weer als nieuw.

Al schilderend met aquarelverf geef je een eigen impressie van de lente; van volledig abstract tot figuratief, experimenterend met diverse aquareltechnieken.

Alles wat zich in de natuur bevindt, elke oervorm die ten grondslag ligt aan de natuur, laat zich uitstekend verbeelden in de aquareltechniek!

Je wordt geïnspireerd door diverse kunstenaars; enkele oude meesters en vooral veel hedendaagse kunstenaars die met aquarelverf de meest prachtige kleurrijke lente-impressies hebben gemaakt.

(Neem graag je eigen (aquarel) penselen mee als je ze hebt. Verder zijn de materialen bij deze cursus inbegrepen.)

Data: woensdag 8, 15 en 22 maart

Tijd: 13.30 – 16.00 uur

Kosten: € 90,00 (inclusief BTW)

woensdag 8 maart 13:30 uur

woensdag 22 maart

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf woensdag 5 april, Leiden

Van icoon naar portret

Schildercursus in diverse technieken met Thea van Haarlem

In vijf keer maken we een reis van de icoon naar een hedendaags portret.

Je maakt kennis met het beeld van één icoon als venster op de eeuwigheid. Als eerste maken we contact met de gouden wereld waarmee iedere icoon begint. We zullen niet een icoon op de oude wijze gaan maken, maar we zullen ons laten inspireren door het boeiende maakproces van een icoon. We gaan dan ook zeker met bladgoud aan de slag.

Een aantal beelden uit de kunstgeschiedenis en bekende kunstenaars leiden ons naar het hedendaagse portret.

Verschillende, onder andere de temperaverf waarmee iconen in vroeger tijden geschilderd werden, helpen om het duister te verkennen en van daaruit weer naar het licht toe te werken om uiteindelijk bij het zelfportret uit te komen. Zo ontstaat er, na vijf lessen, uiteindelijk een leporello van vijf beelden.

Data: woensdag 5, 12 en 26 april, 17 en 24 mei

Tijd: 10.30 – 13.00 uur

Kosten: € 150,00 + € 25,00 materiaalkosten (inclusief BTW)

woensdag 5 april 10:30 uur

woensdag 24 mei

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf woensdag 5 april, Leiden

Meditatieve dans

Met Marjo Boxman

Meditation des Tanzes is een dansvorm waarbij hand in hand in een cirkel gedanst wordt. Eenvoudige, rustige passen op klassieke muziek, op speciaal voor deze danschoreografieën geschreven muziek, maar ook op vrolijke folkloristische muziek.

In het centrum van de cirkel is een middenstuk met bloemen geplaatst, waar de aandacht op gericht kan worden.

Met elkaar verbonden in de cirkel kunnen dansers harmonie, vreugde en stilte vinden, maar er mag ook zeker gelachen worden. De passen en de gebaren hebben vaak hun eigen symboliek en verhaal, dat verteld wordt door dansdocent Marjo Boxman.

Ook wie wat minder goed ter been is, wie bijvoorbeeld slecht kan draaien, kan gewoon meedoen. De dansen, choreografieën en muziek geven de uiterlijke beweging, maar brengen tegelijkertijd ook het innerlijk in beweging.

Data: woensdag 5, 12, 19 en 26 april

Tijd: 13.30 – 15.00 uur

Kosten: € 90,00 (inclusief BTW)

woensdag 5 april 13:30 uur

woensdag 26 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…