menu

Cursussen en workshops 

U kunt zich voor onderstaande activiteiten inschrijven.

11 berichten in deze agenda

Vanaf maandag 8 maart, Leiden

De brandende vraag in ieder van ons

Drie zoom-bijeenkomsten met Christine Gruwez

Kansen komen niet in een apart, gescheiden vakje. Ze treden op midden in elke crisis die ons wakker schudt.

Beter gezegd: kansen voor het nieuwe zijn er meestal al lang voordat een crisis zich doet voelen. Maar we hebben er nauwelijks aandacht voor. We zijn immers niet voldoende wakker. Nog niet!

Zolang alles loopt volgens onze persoonlijke voorstellingen van de werkelijkheid, is er geen dwingende noodzaak om te verlangen naar het nieuwe.

Een crisis betekent het binnenbreken van de werkelijkheid. Daardoor worden we wakker geschud en krijgen we voeling met de brandende vraag in ons.

Daar en nergens elders liggen de kansen voor het nieuwe.

Hoe deze vraag te koesteren en brandend te houden wordt het uitgangspunt van deze reeks.

U ontvangt op de dag van de bijeenkomsten per email een link om mee te kunnen doen.

Kosten: € 45,00 voor de drie bijeenkomsten.

maandag 8 maart 20:00 uur

maandag 22 maart 21:30 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf woensdag 10 maart, Leiden

Gesprekken over de toekomst - Samen vooruit kijken

Drie workshops met Harrie Salman

Onze samenleving is fundamenteel aan het veranderen - tenminste als we dat laten gebeuren. Door de corona maatregelen zitten veel mensen vast in angst of in machteloosheid. Sociaal contact is anders aan het worden nu we elkaar als bedreigingen voor onze gezondheid moeten gaan zien. Belangrijke problemen zijn helemaal op de achtergrond geraakt.

Het is daarom belangrijk vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor onszelf en voor de wereld om ons heen. In gesprekken kunnen we voor elkaar vensters openen. Dit willen we doen op drie middagen. De thema's van de gesprekken zijn:

1. Over onze eigen gezondheid: Hoe blijven we gezond en immuun op een natuurlijke wijze?

2. Over de gezondheid van de samenleving: Hoe kunnen we het sociale leven verdiepen?

3. Over de wereld: Wat betekenen de huidige ontwikkelingen spiritueel gezien voor de mensheid?

Harrie Salman onderzoekt onze cultuur en de ontwikkeling van de samenleving. Hij schreef daarover verschillende boeken, waaronder Gestolen welvaart (2019), De Corona epidemie (2020) en De Grote Reset - Het plan voor de wereld na Corona (2021).

Kosten: € 25,00 per middag of € 60,00 voor de reeks.

woensdag 10 maart 13:30 uur

woensdag 24 maart 16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf maandag 15 maart, Leiden

Tussen maat en melodie

Workhop met Marian Bentvelsen.

Kunnen we onze melodie laten klinken, met de maat meebewegen, en vanuit je eigen vrije ruimte samenklinken?

Dit zijn vragen die we kunnen onderzoeken met klank, stem, eenvoudige instrumenten en gedichten.

Data: maandag 15 en 29 maart, 12 en 19 april, 3, 17 en 31 mei

Tijd: 19.45 - 21.15 uur

Kosten: € 77,00 (inclusief BTW)

maandag 15 maart 19:45 uur

maandag 31 mei 21:15 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf woensdag 17 maart, Leiden

De kosmos in aquarel & mixed media

Cursus met Esmee Seebregts.

In deze korte cursus focussen we ons op de natuur in de breedste zin van het woord; van materie tot energie, van microscopisch klein tot gigantisch groot, tussen abstract en figuratief.

Vanuit de aquarelverf en het water laat je natuurlijke structuren ontstaan die organismen en entiteiten kunnen worden. Je werkt op papier van heel klein tot groot formaat, met zowel de nat-in-nat als nat-op-droog techniek. Alles wat zich in de kosmos bevindt, elke oervorm die ten grondslag ligt aan de natuur, laat zich uitstekend verbeelden in de aquareltechniek!

Daarna transformeer je enkele van je aquarellen met softpastel, vetkrijt en collagetechnieken naar keuze. Je gaat alles uit de kast trekken om de verscheidenheid van de natuur te verbeelden via deze teken- en schildermaterialen.

Neem graag je eigen (aquarel) penselen mee als je ze hebt. Verder zijn de materialen bij deze cursus inbegrepen.

Data: woensdag 17, 24 en 31 maart en 7 april

Tijd: 10.00 – 12.30 uur

Kosten: € 115,00 (inclusief materiaal en BTW)

woensdag 17 maart 10:00 uur

woensdag 7 april 12:30 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 19 maart, Leiden

Muzikaliteit in je eigen schilderwerk

Cursus met Anna de Mol van Otterlo

Onderzoek hoe lijn, vlak en kleur op elkaar inwerken. In hoeverre is er sprake van beweging en rust in het geheel van de compositie. We onderzoeken al schilderend de vorm die de kleuren hebben aangenomen en mengen de kleuren zowel op het pallet als op je schilderij. Als we naar de compositie kijken, proberen we de betekenis die de kleuren in de vorm hebben aangenomen te beoordelen op hun abstractie. Dit schilderproces ontwikkelt onze kunstzin ten volle.

Data: vrijdagen 19 en 26 maart, 23 en 30 april

Tijd: 10.00 - 12.30 uur

Kosten: € 115,00 (incl. materiaal en btw)

vrijdag 19 maart 10:00 uur

vrijdag 30 april 12:30 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 19 maart, Leiden

Vertelkunst

Cursus met Anne van Ginkel

De afgelopen maanden waren op z’n zachtst gezegd bijzonder. Door de zogeheten coronacrisis vielen veel vanzelfsprekendheden weg. We zaten thuis en we hielden zoveel mogelijk afstand van elkaar.

Deze en andere consequenties van de maatregelen die ons door het kabinet zijn opgelegd hebben veel teweeg gebracht bij onszelf. Sommigen van ons zijn bang geweest, of zijn dat nog. Velen hebben in huiselijke kring een hoop te stellen gehad. Even zovelen verloren hun werk. Tegelijkertijd waren er wenselijke gevolgen van de lock down: het werd stiller en schoner buiten. We hadden ineens heel veel tijd om onze creatieve vermogens aan te spreken. We ruimden onze huizen op en tegelijkertijd onze binnenwereld.

Nu is het tijd om bij elkaar te komen om onze verhalen met elkaar te delen. Verhalen vertellen is duizenden jaren oud. Lang voor mensen konden lezen en schrijven vertelden ze elkaar verhalen. Door je verhaal te vertellen verbind je je met je gehoor en door aandachtig naar een verhaal te luisteren verrijk je je binnenwereld of herken je jezelf in het verhaal van de ander.

Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af wat er verteld wordt en hoe het verteld wordt. Je verhaal komt het best tot zijn recht wanneer het vanuit jezelf komt, op jouw manier en met jouw woorden. In deze cursus besteden we daar aandacht aan. Middels inspirerende oefeningen en technieken ontdekken we de zeggingskracht van wat we te vertellen hebben. Iedere bijeenkomst besteden we de helft van de tijd aan ‘hoe’ (vertel ik het?) en de andere helft aan ‘wat’ (heb ik te vertellen?)

Tijdens de voorbereiding van de cursus heb ik gebruik gemaakt van oefeningen die hoorden bij verschillende schrijf- en communicatietrainingen die ik volgde en gaf, alsmede van technieken die me eigen zijn geworden op de theaterschool. Voorts breng ik een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt met me mee. Ik verheug me erop je te zien en te horen!Elk verhaal is het waard om verteld te worden!

Data: vrijdag 19 en 26 maart, 9, 16 en 23 april

Tijd: 13.00 - 16.15 uur

Kosten: € 155,00 (inclusief BTW)

vrijdag 19 maart 13:00 uur

vrijdag 23 april 16:15 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf zaterdag 20 maart, Leiden

‘De mens vergist zich, zolang hij streeft' (Goethe)

Schildercursus met Frederiek Nelissen

Anders dan op het toneel, waarvoor Goethe zijn drama schreef en waar gebruik wordt gemaakt van uiterlijke enscenering, geeft de schilderkunst de mogelijkheid om ook de intimiteit van de ziel tot uitdrukking te brengen.

Zo kun je Goethes Faust zien als de vertegenwoordiger van de moderne bewuste mens die zijn ontwikkelingsweg gaat op het scherp van de snede.

We gaan verder met het onderzoeken van welke universele beelden te ontdekken zijn en we zullen worden uitgedaagd om op onderzoek te gaan hoe we deze beelden, die ook in ons leven, tot uitdrukking kunnen brengen.

Zo wil ik ook verschillende technieken aandragen of gemengde technieken aanbieden, die soms juist datgene in je beeld kunnen versterken.

Data: zaterdag 20 en 27 maart, 10 en 24 april en 8 mei

Tijd: 13.00 – 16.00 uur

Kosten: € 195,00 (inclusief materiaal en BTW)

zaterdag 20 maart 13:00 uur

zaterdag 8 mei 16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Donderdag 8 april, Leiden

Wegen naar westerse meditatie

Avond met Bastiaan Baan

Op basis van zijn eigen langdurige ervaring vertelt Bastiaan Baan over het mediteren. Vaak wordt bij meditatie gedacht aan oosterse wegen en technieken. Maar er is ook een westerse traditie - en een vernieuwing van die traditie - die aansluit bij de moderne mens.

Kosten: € 17,50 (inclusief BTW)

donderdag 8 april 20:00-22:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Donderdag 15 april, Leiden

De nieuwe mens

Avond met Hans Lemmens, auteur en coach

Al langere tijd houdt Hans Lemmens zich bezig met het verschijnsel hooggevoeligheid.

De laatste tijd gaat zijn denken daarbij steeds meer in de richting van wat deze mensen kunnen betekenen voor de toekomst van de mensheid. Zijn zij een soort pioniers?

De mensheid is bezig de planeet waarop zij leeft onleefbaar te maken. Een materialistische manier van denken levert hieraan een flinke bijdrage. Er moet dus een alternatief komen voor het materialisme.

Nu lijkt het duidelijk dat hooggevoelige mensen een veel minder sterke binding met materie hebben. Zij zijn slechts losjes verbonden met hun lichaam en beleven meer het energetische dan het materiële. Verder leven zij sterk individueel, staan zij open voor het spirituele, heeft hun communicatie een grotere bandbreedte, zijn hun gevoelens objectiever, hebben zij een actief hoofd en zijn zij vaak heel creatief. Het is de visie van Hans Lemmens dat deze eigenschappen sleutels kunnen zijn tot een menswaardige toekomst van onze planeet.

Kosten: € 15,00 (inclusief BTW en consumptie)

donderdag 15 april 20:00-22:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Maandag 19 april, Leiden

Het menselijk skelet als beeld van vrijheid

Workshop met Paul van Dijk

Metamorfose in de botten

Het skelet is voor velen van ons een beeld van de dood.

Maar kijk eens naar de prachtige compositie van meer dan 200 botten en botjes. Die ondersteunt ons levende lichaam met al zijn spieren en organen. Ze draagt daarmee onze menselijke activiteiten en maakt onze geestelijke ontwikkeling mogelijk.

Het skelet is een stukje architectuur dat een bijzonder ontwerp verraadt. Daarin wordt gewerkt met rechte en ronde, met vlakke en lijnachtige, naar buiten gerichte en naar binnen gekeerde vormen. Met een bijzonder evenwicht. De tegenstellingen vinden hun plek in een hogere samenhang en geven daarin als het ware hun eenzijdigheid op. Welke idee drukt zich in deze samenhang uit? En de vergelijking met dierskeletten voegt nog betekenis toe. We worden getuige van een buitengewone intentie die uit het skelet spreekt: een vrij mens te worden.

Om de taal van het skelet te leren verstaan gaan we aan het werk met waarnemingsoefeningen, bewegingsoefeningen en tekenen.

Kosten: € 48,00 (incl. materiaal en btw)

maandag 19 april 13:30-17:30 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vrijdag 4 juni, Leiden

Oersymbolen: Spiralen

Workshop met Ellen Dekker

Van oudsher is de spiraal het symbool van verandering, ont-wikkeling en groei. Het beeldt een geleidelijke overgang uit: alles wat geboren wordt, komt spiralend naar buiten: het blad aan een boom, de knop van een bloem, een ook een baby betreedt spiralend via het geboortekanaal deze wereld.

Bij de Kelten zien we de spiraal juist op graven, als symbool van de overgang naar de dood. Een spiraal verbindt dus een tegenstrijdigheid, zorgt voor een geleidelijke overgang van beslotenheid naar vrijheid, van geboorte naar dood.

Deze dag gaan we de spiraal op verschillende manieren tekenen en kunstzinnig verwerken.

Kosten: € 65,00 (inclusief materiaal en BTW)

NB: Zie ook de workshops Oersymbolen op 11 juni en op 3 juli

vrijdag 4 juni 11:00-16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…