menu

Cursussen en workshops 

U kunt zich voor onderstaande activiteiten inschrijven.

6 berichten in deze agenda

Vanaf zaterdag 23 september, Leiden

Hoop in apocalyptische tijden

Cursus met Astrid van Zon en Kees Zoeteman

De Apocalypse is een 2000 jaar oud boek dat in haarscherpe beeldentaal de individuele en gemeenschappelijke ontwikkelingsopdracht van de mens door de eeuwen heen beschrijft. Ook voor de vragen in onze tijd rond klimaat en milieu, oorlog en vrede, en over de zin van het leven zijn er handreikingen. Wat kan je zelf doen? Hoe kun je elkaar ondersteunen? Hoe eigenschappen te transformeren naar een wijder bewustzijn en perspectief?

Hoe werk je aan jezelf en aan de wereld?

Er wordt gebruik gemaakt van inleidingen, meditaties op kunstwerken, kleine gespreksgroepen en praktische en kunstzinnige oefeningen.

Op de vijf middagen kijken we naar de plaats van de Apocalypse te midden van andere inwijdingsverhalen, de oproep tot omkering en het beeld van de Mensenzoon waarmee de Apocalypse aan het begin gelijk met de deur in huis valt. We verkennen de verborgen betekenis van de getallen 7 en 12, en passeren de poorten naar de grote cultuurperioden die kunnen worden herkend in de zeven brieven aan de zeven gemeenten. Tenslotte staan we stil bij de morele keuzen waar we voor staan zoals bijvoorbeeld getoond in de visioenen van de hemelse jonkvrouw die een knaapje baart en de strijd van Michael met de draak.

Niet alleen zijn er steeds dringender bedreigingen van de toekomst van de mens. Ook komen er nieuwe hoopgevende ontwikkelingen van binnenuit die ons in staat stellen met de uiterlijke uitdagingen om te gaan. Bewustwording van de inspirerende krachten, uithouden van eenzaamheid en vrijwillige keuze voor de liefde komen op ons pad.

Zaterdag 23 september, 7 en 21 oktober, 4 en 25 november, 13.00 – 17.00 uur

€ 250,00 (inclusief BTW) in overleg betaling in termijnen

zaterdag 23 september 13:00 uur

zaterdag 25 november 17:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 29 september, Leiden

Schilderen vanuit je eigen bron

Experimenteren met intuïtief & abstract schilderen, met Jacqueline Mens

Maak kennis met diverse intuïtieve schildertechnieken die je helpen om vrijer en meer ontspannen te schilderen en je eigen (semi-) abstracte beeldtaal te ontwikkelen. Het accent ligt op jouw individuele ontwikkeling en persoonlijke expressie. Daarbij wordt aandacht besteed aan de beleving en het gebruik van kleur, vorm, compositie en diverse materialen. We werken met leuke thema’s en andere inspiratiebronnen om in een creatieve flow te komen.

Daarnaast kijken we terug op het eigen creatieve proces en de positieve dynamiek in de groep is daarbij waardevol. We schilderen met acrylverf en soms aanvullende materialen.

Incl. aquarelpapier. (Acrylverf, penselen, paletmes zelf meenemen)

Vrijdag 29 september, 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, 8 en 15 december, 10.30 – 13.00 uur

€ 180,00 (incl. BTW)

vrijdag 29 september 10:30 uur

vrijdag 15 december 13:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 29 september, Leiden

Werkplaats voor de Toekomst; Alles moet en kán anders

Met John Hogervorst & gastdocenten

De actuele situatie in de samenleving en in de wereld doen het ergste vrezen voor de toekomst. Wie gaat niet gebukt onder grote zorg voor de toekomst? Wat is het perspectief voor de generatie die een weg naar de toekomst moet zoeken in de wereld van vandaag?

Alles moet anders:

  • de economie moet ophouden de aarde en al wat er leeft te beschadigen
  • de politiek moet ophouden de burger als puzzelstukje in een digitaal systeem te behandelen
  • welvaart moet eerlijk verdeeld worden
  • ieder mens moet zich in vrijheid kunnen ontwikkelen.

In de Werkplaats voor de Toekomst gaan we stap voor stap ontdekken wat daar allemaal bij komt kijken. We gaan er aan werken om onze zorg voor de toekomst om te zetten in vertrouwen; in de moed die nodig is om tot nieuwe inzichten te komen en in de wil om een positieve bijdrage te leveren.

In de Werkplaats zullen we:

  • onderzoeken wat de structurele tekortkomingen van ons maatschappelijk bestel zijn
  • tot een heel precies beeld komen van een maatschappelijke ordening die een andere toekomst mogelijk maakt
  • inspiratie vinden in bestaande alternatieven en concrete ervaringen van pioniers die de weg naar een andere toekomst al zijn ingeslagen.

Daarnaast maken we ruimte om individuele vraagstukken of plannen gezamenlijk zó te bespreken dat we er allemaal van leren.

‘Huiswerk’:

Meedoen aan de Werkplaats wordt extra vruchtbaar wanneer je tussen de bijeenkomsten door tijd maakt om te werken aan de voorbereiding van de volgende bijeenkomst. Dat betekent: er worden verschillende teksten/boeken behandeld en je wordt uitgenodigd om je eigen vragen of plannen te onderzoeken en uit te werken.

De Werkplaats wordt begeleid door John Hogervorst.

Jeanine Ritter verzorgt korte sessies met bewegingsoefeningen (euritmie).

Daniëlle Buisman (De Werfklas, Manon Wolfert (De Sprank), Hans van den Broek (The Shore) en Reinoud van Bemmelen (o.a. De Beeldhouwwinkel) komen in de Werkplaats om te vertellen over hun toekomstideaal en de wijze waarop ze daar vorm aan geven. Meer weten?

  • Er zullende verschillende zoom-bijeenkomsten worden gehouden waarin je al je vragen over de Werkplaats kunt stellen, zie daarvoor de Agenda op zonneboom.nl.
  • Mail of bel om een belafspraak te maken voor een gesprek waarin je al je vragen kunt stellen.

Vrijdag 29 september, 13 oktober, 3 en 17 november, 1 en 15 december 2023, 12 januari, 2 en 16 februari, 1, 15 en 29 maart en 12 en 19 april 2024, 13.30 – 17.00 uur

€ 775,00 (inclusief BTW) in overleg betaling in termijnen

vrijdag 29 september 13:30 uur

vrijdag 19 april 2024 17:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Donderdag 5 oktober, Zoom

Kandinsky, Klee en Bauhaus

Zoombijeenkomst met Mirjam Gouweloos

Wassily Kandinsky zet met zijn kunstenaarsgroep ‘Der Blaue Reiter’ de kunstwereld aan het begin van de 20e eeuw volledig op zijn kop. Met zijn expressieve, lyrische schilderijen levert hij een belangrijke bijdrage aan de moderne kunst. Hij zocht de geestelijke oerbron en liet zich onder andere inspireren door de antroposofie.

Paul Klee is ook nauw verbonden met ‘Der Blaue Reiter’. Als een van de belangrijkste beeldende kunstenaars van het Klassiek Modernisme laat hij zich inspireren door kindertekeningen en etnografische kunst.

Beiden gaven les op het Bauhaus, een academie voor beeldende kunst. Wat betekende die opleiding voor de kunst en uit welke onderdelen bestond deze? Een inspirerende zoektocht door de kathedraal van de moderne tijd.

€ 15,00 (inclusief BTW)

donderdag 5 oktober 20:00-21:30 uur

De Zonneboom
Zoom

071 512 3137

Donderdag 30 november, Zoom

Florence en de bloei van de Renaissance

Zoombijeenkomst met Mirjam Gouweloos

Florence is de bakermat van de Renaissance. Rond 1400 ontstaat er een klimaat waar grote kunstenaars met elkaar wedijverden en tot grote hoogten kwamen. Leonardo met zijn mystieke schilderingen, Michelangelo met zijn goddelijke beeldhouwwerken, de vrome, lieflijke schilderingen van Fra Angelico, de verfijnde, etherische wezens van Botticelli.

Ze hebben het aanzien van de kunst definitief naar een hoger plan gebracht. De werken hebben behalve christelijke ook mythologische thema’s.

De Renaissance is ook een verandering in mens- en wereldbeeld. De werken van Antieke schrijvers worden bestudeerd en de Platoonse Academie wordt opgericht. Het individu neemt zijn plaats in en bestudeert de wereld in al haar verschijningsvormen.

We bestuderen de hoogtepunten van deze kunstenaars en beschouwen de bewustzijnsverandering van deze wervelende periode.


€ 15,00 (incl. BTW)

donderdag 30 november 20:00-21:30 uur

De Zonneboom
Zoom

071 512 3137

Donderdag 7 december, Leiden

... De ooievaar die een baby brengt

Wat spreekt er in het beeld van de ooievaar die een baby brengt? - met Marga van den Eijnden

Met dit mooie beeld komt er verwondering rond de geboorte van een kindje.

Het is een oud beeld, dat uit het oude Egypte stamt. Kunnen we iets aanvoelen van de wereld waar de ooievaar deze kindjes haalt? Welke reis heeft het kindje gemaakt? Weten we er nog zelf iets van? Hoe is het contact met het ongeboren kindje, dat heel even bij ons was?

Deze vragen bespreken we aan de hand van onze ervaringen. Ruimte voor uitwisseling en gesprek dus!

Marga van den Eijden is antroposofisch arts, moeder en oma.

donderdag 7 december 20:00-21:30 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…