menu

Lopende activiteiten 

Cursussen en workshops die nu gaande zijn. U kunt zich voor deze activiteiten niet meer inschrijven.

6 berichten in deze agenda

Vanaf vrijdag 17 februari, Leiden

Een reis door de spirituele geschiedenis van Europa

Met John Hogervorst

Wanneer we onze eigen levensloop terugkijken hebben we niet alleen te maken met de dingen die in ons leven gebeurd zijn – maar vooral ook met hoe we met die dingen omgegaan zijn. Misschien ook: met wat we daarvan geleerd hebben. En het mooie is: we kunnen steeds opnieuw terugkijken, en uit onze levensloop steeds nieuwe dingen leren.

Wat zouden we dan wel niet kunnen vinden wanneer we terugkijken in de geschiedenis van Europa, en daarin vooral op zoek gaan naar wat ‘achter de historische feiten’ ligt?

Een opeenvolging van spirituele stromingen en bijzondere persoonlijkheden droegen bij aan de ontwikkeling van Europa. Welke impulsen leefden er in de verschillende vroege christelijke stromingen? Wat gebeurde er toen Karel de Grote tot keizer werd gekroond? Wat leefde er in de schat aan middeleeuwse graalverhalen en wat was de betekenis van de opkomst en ondergang van de Orde van de Tempeliers? Welke overgang maakte de mens in de tijd van de Renaissance en hoe was het mogelijk dat Europa in de eeuwen daarop het grootste deel van de wereld beheerste? Wat brachten Christian Rosencreutz, Macchiavelli of Francis Bacon? Wat sprak zich uit in de Franse Revolutie – en waar staat Europa nu, na de verschrikkingen van de 20e eeuw en het failliet van het eenzijdig materialisme dat zich in wetenschap, economie en politiek genesteld heeft?

Tijdens onze wandeling door de spirituele geschiedenis van Europa gaan we op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen. Dat zal ook bijdragen aan inzicht in de ontwikkeling die wij zelf doormaken en zicht geven op de toekomst.

Data: vrijdag 17 februari, 3, 17 en 31 maart en 21 april

Tijd: 13.30 – 16.15 uur

Kosten: € 150,00 (inclusief BTW)

vrijdag 17 februari 13:30 uur

vrijdag 21 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf donderdag 26 januari, Leiden

Zingen, wat doet dat eigenlijk met je?

Met Marian Bentvelsen en Marion Kuipéri

‘Zing maakt deel uit van het woord genezing. Zingen maakt blij, ontspant, verbindt en geeft ruimte. Je levensenergie gaat weer stromen en het geeft een impuls aan het zelfhelend vermogen van je lichaam.

Liederen uit de wereldmuziek beiden daarvoor veel aanknopingspunten!

Ervaring heb je niet nodig. Een open houding en innerlijke stabiliteit helpen je om vanuit gezamenlijkheid te ontdekken, te ervaren en waar te nemen.

Data: donderdag 26 januari, 9 en 23 februari, 9 en 23 maart, 13 en 27 april en 11 mei

Tijd: 19.45 – 21.15 uur

Kosten: € 99,00 (inclusief BTW)

donderdag 26 januari 19:45 uur

donderdag 11 mei

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf zaterdag 21 januari, Leiden

De maanden in kleur, beweging en compositie

Schildercursus met Frederiek Nelissen

Welke tere, maar wel belangrijke verbindingsdraden bestaan er tussen de wereld, te beleven in de gang van de natuur, en jezelf? We gaan dit schilderend onderzoeken in kleur, beweging en compositie. Geïnspireerd door de kleuren drie-klank van de maanden gaan we hiermee aan de slag. We kunnen hiermee de verbinding tussen onze binnen- en buitenwereld beleven en versterken.

We werken met verschillende materialen zoals, aquarel, acryl of pigmenten van een goede kwaliteit zodat de kleuren tot hun recht kunnen komen.

Data: zaterdag 21 januari, 4 en 18 februari, 11 en 25 maart en 1 en 15 april

Tijd: 10.30 – 13.00 uur

Kosten: € 180,00 (inclusief materiaal en BTW)

zaterdag 21 januari 10:30 uur

zaterdag 15 april 13:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf zaterdag 21 januari, Leiden

Kunstgeschiedenis: prentenboek menselijke ontwikkeling

Een schildercursus met Frederiek Nelissen

In deze cursus gaan we een reis maken door de tijd, door verschillende cultuurtijdperken, tot aan de moderne tijd. We gaan dit doen in twee blokken van 7 keer.

Hoe anders was het bewustzijn van de mensheid vroeger, en hoe mooi kun je dat waarnemen aan de kunst die toen ontstond. Het zijn merkstenen van de tijd, die ons voeren naar het nu. Vandaag de dag treedt het individuele in de kunst sterk naar voren, soms nog raadselachtiger, als bijvoorbeeld in kunstwerken uit lang vervlogen tijden.

Kennis van de kunstgeschiedenis maakt museabezoek, schilderijen of kunstenaars nog boeiender.

Om dit alles beleefbaar te maken, gaan we zelf schilderen, en onderzoeken.

We gaan werken met verschillende materialen en technieken.

Data: zaterdag 21 januari, 4 en 18 februari, 11 en 25 maart en 1 en 15 april

Tijd: 14.00 – 17.00 uur

Kosten: € 275,00 (inclusief BTW en materiaal)

zaterdag 21 januari

zaterdag 15 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 20 januari, Leiden

Van intuïtief naar abstract

Schildercursus met Jacqueline Mens

We gaan beginnen zonder een plan vooraf.

We werken met acrylverf en diverse andere materialen. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren zonder focus op het eindresultaat. Later kun je je ontdekkingen en ervaringen gerichter inzetten. Je gaat steeds meer jouw eigen beeldentaal ontwikkelen.

Naast individuele begeleiding zijn er gezamenlijke werkbesprekingen.

Graag eigen acryl-verf en penselen meenemen.

Data: vrijdag 20 januari, 3 en 17 februari, 3, 17, 31 maart en 14 april

Tijd: 10.30 – 13.00 uur

Kosten: € 180,00 (inclusief materiaal en BTW)

vrijdag 20 januari 10:30 uur

vrijdag 14 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf donderdag 22 september, Leiden

Jaarproject: Op zoek naar het Hele Verhaal

Met Josien de Vries

Motto: Ruimte om te zijn, tijd voor je eigen verhaal

Waar vind je dat nog in onze snelle, efficiënte wereld?Als je de krant leest, het nieuws volgt of de ervaringen van mensen met het sociaal-maatschappelijk leven van alledag hoort, dan kan dat behoorlijk overweldigend zijn.

Vaak lijkt het alsof de wereld zoals we hem kennen als een oude, roestige machine krakend en piepend aan het vastlopen is. En we moeten ervoor werken om dit sombere beeld aan te vullen. Want natuurlijk: waar duisternis is, moet ook licht zijn…. Maar wàar, en vooral hòe kan ik kijken, om ook daadwerkelijk te gaan zien dat dit zorgelijke beeld maar een Half verhaal is?

Alleen is dat vaak moeilijk. Samen met anderen en met biografiek als voertuig, gaat dit zeker lukken!

Hoe?

In 10 bijeenkomsten over de looptijd van een jaar, beoefenen we al doende de kunst van het creatieve gesprek, en verbinding met de bredere betekenis van jaargetijden, cultuur en de mens;ervaren we de heilzame werking van Oosterse wijsheid en Westers bewustzijn;gaan we op zoek naar het Hele verhaal; een zingevende visie op en vredige verhouding tot onze persoonlijke realiteit van alledag anno 2022.

Waar wegen samenkomen, ontstaat een nieuwe weg! (Dao De Jing 23)

Dit jaarproject is eerder een reis dan een cursus, waarbij de reisleiding met verschillende -ook kunstzinnige- werkvormen de richting en route bewaakt.

Voor wie?

Voor mensen die de behoefte ervaren aan ‘tijd voor zichzelf’. Een vrijplaats om samen met anderen aandacht te besteden aan persoonlijke levensvragen, in samenhang met de vragen van onze tijd en samenleving.

Data: donderdag 22 september, 27 oktober, 24 november, 22 december 2022 en 26 januari, 23 februari, 23 maart, 27 april, 25 mei en 22 juni 2023

Tijd: 11.00-16.00 uur

Kosten: € 520,00 (inclusief BTW)

donderdag 22 september 2022 11:00 uur

donderdag 22 juni

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…