menu

Lopende activiteiten 

Cursussen en workshops die nu gaande zijn. U kunt zich voor deze activiteiten niet meer inschrijven.

6 berichten in deze agenda

Vanaf zaterdag 20 maart, Leiden

‘De mens vergist zich, zolang hij streeft' (Goethe)

Schildercursus met Frederiek Nelissen

Anders dan op het toneel, waarvoor Goethe zijn drama schreef en waar gebruik wordt gemaakt van uiterlijke enscenering, geeft de schilderkunst de mogelijkheid om ook de intimiteit van de ziel tot uitdrukking te brengen.

Zo kun je Goethes Faust zien als de vertegenwoordiger van de moderne bewuste mens die zijn ontwikkelingsweg gaat op het scherp van de snede.

We gaan verder met het onderzoeken van welke universele beelden te ontdekken zijn en we zullen worden uitgedaagd om op onderzoek te gaan hoe we deze beelden, die ook in ons leven, tot uitdrukking kunnen brengen.

Zo wil ik ook verschillende technieken aandragen of gemengde technieken aanbieden, die soms juist datgene in je beeld kunnen versterken.

Data: zaterdag 20 en 27 maart, 10 en 24 april en 8 mei

Tijd: 13.00 – 16.00 uur

Kosten: € 195,00 (inclusief materiaal en BTW)

zaterdag 20 maart 13:00 uur

zaterdag 8 mei 16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 19 maart, Leiden

Vertelkunst

Cursus met Anne van Ginkel

De afgelopen maanden waren op z’n zachtst gezegd bijzonder. Door de zogeheten coronacrisis vielen veel vanzelfsprekendheden weg. We zaten thuis en we hielden zoveel mogelijk afstand van elkaar.

Deze en andere consequenties van de maatregelen die ons door het kabinet zijn opgelegd hebben veel teweeg gebracht bij onszelf. Sommigen van ons zijn bang geweest, of zijn dat nog. Velen hebben in huiselijke kring een hoop te stellen gehad. Even zovelen verloren hun werk. Tegelijkertijd waren er wenselijke gevolgen van de lock down: het werd stiller en schoner buiten. We hadden ineens heel veel tijd om onze creatieve vermogens aan te spreken. We ruimden onze huizen op en tegelijkertijd onze binnenwereld.

Nu is het tijd om bij elkaar te komen om onze verhalen met elkaar te delen. Verhalen vertellen is duizenden jaren oud. Lang voor mensen konden lezen en schrijven vertelden ze elkaar verhalen. Door je verhaal te vertellen verbind je je met je gehoor en door aandachtig naar een verhaal te luisteren verrijk je je binnenwereld of herken je jezelf in het verhaal van de ander.

Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af wat er verteld wordt en hoe het verteld wordt. Je verhaal komt het best tot zijn recht wanneer het vanuit jezelf komt, op jouw manier en met jouw woorden. In deze cursus besteden we daar aandacht aan. Middels inspirerende oefeningen en technieken ontdekken we de zeggingskracht van wat we te vertellen hebben. Iedere bijeenkomst besteden we de helft van de tijd aan ‘hoe’ (vertel ik het?) en de andere helft aan ‘wat’ (heb ik te vertellen?)

Tijdens de voorbereiding van de cursus heb ik gebruik gemaakt van oefeningen die hoorden bij verschillende schrijf- en communicatietrainingen die ik volgde en gaf, alsmede van technieken die me eigen zijn geworden op de theaterschool. Voorts breng ik een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt met me mee. Ik verheug me erop je te zien en te horen!Elk verhaal is het waard om verteld te worden!

Data: vrijdag 19 en 26 maart, 9, 16 en 23 april

Tijd: 13.00 - 16.15 uur

Kosten: € 155,00 (inclusief BTW)

vrijdag 19 maart 13:00 uur

vrijdag 23 april 16:15 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 19 maart, Leiden

Muzikaliteit in je eigen schilderwerk

Cursus met Anna de Mol van Otterlo

Onderzoek hoe lijn, vlak en kleur op elkaar inwerken. In hoeverre is er sprake van beweging en rust in het geheel van de compositie. We onderzoeken al schilderend de vorm die de kleuren hebben aangenomen en mengen de kleuren zowel op het pallet als op je schilderij. Als we naar de compositie kijken, proberen we de betekenis die de kleuren in de vorm hebben aangenomen te beoordelen op hun abstractie. Dit schilderproces ontwikkelt onze kunstzin ten volle.

Data: vrijdagen 19 en 26 maart, 23 en 30 april

Tijd: 10.00 - 12.30 uur

Kosten: € 115,00 (incl. materiaal en btw)

vrijdag 19 maart 10:00 uur

vrijdag 30 april 12:30 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf maandag 15 maart, Leiden

Tussen maat en melodie

Workhop met Marian Bentvelsen.

Kunnen we onze melodie laten klinken, met de maat meebewegen, en vanuit je eigen vrije ruimte samenklinken?

Dit zijn vragen die we kunnen onderzoeken met klank, stem, eenvoudige instrumenten en gedichten.

Data: maandag 15 en 29 maart, 12 en 19 april, 3, 17 en 31 mei

Tijd: 19.45 - 21.15 uur

Kosten: € 77,00 (inclusief BTW)

maandag 15 maart 19:45 uur

maandag 31 mei 21:15 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf zaterdag 16 januari, Leiden

"De mens vergist zich, zolang hij streeft" -Goethe-

Schildercursus met Frederiek Nelissen

Afgelast vanwege de corona-lockdown!

Anders dan op het toneel, waarvoor Goethe zijn drama schreef en waar gebruik wordt gemaakt van uiterlijke enscenering, geeft de schilderkunst de mogelijkheid om ook de intimiteit van de ziel tot uitdrukking te brengen. Zo kun je Goethes Faust zien als de vertegenwoordiger van de moderne bewuste mens die zijn ontwikkelingsweg gaat op het scherp van de snede.

We gaan verder met het onderzoeken van welke universele beelden te ontdekken zijn en we zullen worden uitgedaagd om op onderzoek te gaan hoe we deze beelden, die ook in ons leven, tot uitdrukking kunnen brengen. Zo wil ik ook verschillende technieken aandragen of gemengde technieken aanbieden, die soms juist datgene in je beeld kunnen versterken.

Data: zaterdag 16 en 30 januari, 13 en 27 februari, 13 en 27 maart, 10 en 24 april

Tijd: 13.00 – 16.00 uur

Kosten: € 312,00 (inclusief materiaal en BTW) betaling in termijnen mogelijk

zaterdag 16 januari 13:00 uur

zaterdag 24 april 16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf maandag 12 oktober, Leiden

Werkplaats voor de Toekomst

Samen bouwen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld

Met John Hogervorst, Christine Gruwez, Reinoud van Bemmelen, Harrie Salman en Klaas van Egmond

In deze stevige scholingscursus ontwikkelen we inzicht en begrip in het beeld van een gezonde samenleving waarin mensen zich in vrijheid kunnen ontwikkelen; in gelijkheid betrokkene zijn in het vormen van rechten en plichten; in de economie in broederschap met elkaar en de Aarde omgaan.

Dat geeft inzicht in het doorzien van actuele ontwikkelingen; biedt aanknopingspunten voor een innerlijke verbinding met jezelf en de medemens en inspireert om je gewicht aan de goede kant van de weegschaal mee te laten wegen.

Er is een folder met uitgebreidere informatie beschikbaar.

17 Bijeenkomsten op maandagmiddag (1x in de twee weken).

maandag 12 oktober 2020 13:15 uur

maandag 10 mei 17:15 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

uitgebreide informatie...

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…