menu

Lopende activiteiten 

Cursussen en workshops die nu gaande zijn. U kunt zich voor deze activiteiten niet meer inschrijven.

6 berichten in deze agenda

Vanaf woensdag 11 maart, Leiden

Over de spirituele kant van het ouder worden

Cursus met Miny Potze.

In het licht van de schaduw: over de spirituele kant van het ouder worden

‘Ouder worden’ krijgt tegenwoordig veel aandacht in de media, maar niet altijd op een positieve manier. Vaak wordt dit onderwerp in één adem genoemd met termen als zorgbehoefte, dementie en stijging van de ziektekosten. Om hieraan het hoofd te bieden moeten ouderen ‘in hun kracht gaan staan’: goed eten, bewegen/sporten en zorgen voor een sociaal netwerk. Allemaal nuttige adviezen, maar zeer onvolledig.

Aan de innerlijke processen, de geestelijk/spirituele kant van het ouder worden, wordt nauwelijks aandacht besteed. In deze bijeenkomsten gaat het om die andere, meer verborgen kant. De gang door het leven houdt in dat er in de jeugd van alles moet worden ontwikkeld, opgebouwd en verzameld - ook in materiële zin - en dat we daar in de ouderdom weer los van moeten zien te raken.

Niet alleen los raken van bezit en status, maar ook van negatieve emoties en oordelen.

Het is zo prachtig dat niet alleen in de bijbel of andere religieuze geschriften, maar ook in oude volksverhalen uit verschillende culturen in wezen stukjes van deze weg worden verbeeld. Ook bekende psychologen als Jung en Erikson hebben ons hierover verteld. Steeds weer wordt ons duidelijk gemaakt dat het op oudere leeftijd gaat om het ontwikkelen van zelfinzicht, waardoor we met eerbied gaan kijken naar het leven als geheel en in het bijzonder naar onze eigen biografie.

Data: 11 en 25 maart, 8 april

Tijd: 13.30 - 16.00 uur

Kosten: € 90,00 (inclusief BTW en consumptie)

woensdag 11 maart 13:30 uur

woensdag 8 april 16:00 uur

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf woensdag 11 maart, Leiden

Schilderen met bijenwas

Met Esmee Seebregts.

Bijenwasverf: ervaar de fluwelige zachtheid van Punische was

Punische was is een eeuwenoude verfsoort gemaakt van natuurlijke bijenwas. Het is een soepele verfsoort met een zachte, fluwelige en tegelijkertijd zeer kleur-krachtige uitstraling. Punische was is gebruikersvriendelijk en toegankelijk.

Tijdens deze cursus leer je zelf Punische was te maken. Je leert wat de eigenschappen zijn van Punische was en hoe je die effectief in kunnen zetten in hun schilderijen. Je schildert op zeer uiteenlopende natuurlijke ondergronden, zoals leisteen, linnen, katoen, houtsoorten, boomschors, etc.

Data: woensdagochtend 11, 18 en 25 maart, 1 en 8 april 2020, 10.00-12.30 uur.

Kosten: € 150,00 (inclusief BTW en consumptie)

woensdag 11 maart 10:00 uur

woensdag 8 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf vrijdag 6 maart, Leiden

Spelen met je schaduw

Theatercursus met Anne van Ginkel.

Een vrolijke theatercursus met je (slechtste) zelf in de hoofdrol. We maken uitbundig gebruik van alles wat we niet kunnen, waar we een hekel aan hebben en waar onze haren recht van overeind gaan staan. Op persoonlijk vlak zal blijken dat niets menselijks ons vreemd is. Door een tegenovergestelde beweging te maken van wat we gewoonlijk doen en onze onaangepaste kanten op te zoeken en te tonen, genereren we levendigheid, meer vrijheid in onszelf en een heleboel plezier.

Spelen met je schaduw is een korte cursus van vijf vrijdagmiddagen. We werken met technieken uit de mime, theatersport, Boal en wat we verder tegenkomen. Als inspiratiebron gebruiken we archetypen, sprookjes, onze familie en alles en iedereen waar we ons aan storen.

Data: vrijdag 6, 13, 27 maart en 3 en 10 april

Tijd: 13.30 – 16.30 uur

Kosten: € 195,00 (inclusief BTW en consumptie) – u kunt in gedeelten betalen

vrijdag 6 maart 13:30 uur

vrijdag 10 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf maandag 20 januari, Leiden

Zingen met muzikale begeleiding

Met Marian Bentvelsen.

Zingen, een avontuur. Vreugde, beweging, een lach en een traan. Zingen is de stilte tussen de tonen, zingen is ademen, is leven.

Op maandagavond zingen we eenvoudige liederen, canons, soms meerstemmig in verschillende talen en uit verschillende landen. We spelen met onze stem en met kleine instrumenten. Ervaring is niet nodig, we zingen voor ons plezier.

Data: 20 januari, 3 en 17 februari, 2, 16 en 30 maart, 6 en 20 april, 4 mei

Tijd: 19.45 - 21.15 uur

Kosten: € 78,00 (inclusief BTW en consumptie)

maandag 20 januari 19:45 uur

maandag 4 mei

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf zaterdag 11 januari, Leiden

Schilderen: Kleuren spreken een taal

Schildercursus met Frederiek Nelissen.

Welke tere, maar wel belangrijke verbindingsdraden bestaan er tussen de wereld, te beleven in de gang van de natuur, en jezelf? We gaan dit schilderend onderzoeken in kleur, beweging en compositie. Geïnspireerd door het nieuwe boek van Felix Goll (december 2019) gaan we hiermee aan de slag. Goll schiep een bijzondere kleurenleer waarmee we praktisch kunnen werken, en hiermee de verbinding tussen binnen en buiten kunnen beleven en versterken.

We werken met verschillende materialen zoals, aquarel, acryl of pigmenten van een goede kwaliteit zodat de kleuren tot hun recht kunnen komen.

Data: zaterdag 11 januari, 1 februari, 7 maart, 4 en 18 april

Tijd: 13.00 - 16.00 uur

Kosten: € 195,00 (inclusief BTW en consumptie)

zaterdag 11 januari 13:00 uur

zaterdag 18 april

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

Vanaf maandag 30 september, Leiden

Werkplaats voor de Toekomst

Samen bouwen aan een eerlijke en rechtvaardige wereldScholingscursus met John Hogervorst, Christine Gruwez, Klaas van Egmond, Harrie Salman en Reinoud van Bemmelen

Vandaag?

Vandaag worstelen we met economische krachten en gewoonten die mens en aarde schaden; met overheden en bedrijven die alles van ons (willen) weten; met bureaucratie en regelzucht die hindernissen zijn voor elk ontluikend initiatief; met een invulling van de democratie die geen recht doet aan de mondigheid die in elk mens leeft.

Morgen?

Morgen wordt alles anders, … wanneer wij vandaag een nieuwe weg naar de toekomst inslaan. Die weg wacht erop door ons bewandeld te worden en heet: sociale driegeleding.

Toekomst bouwenSociale driegeleding behelst het vormgeven van de samenleving op basis van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Deze idealen zouden elk in een eigen werkingssfeer, naast elkaar, tot hun volle betekenis kunnen uitgroeien. Daarmee worden de voorwaarden geschapen die de mens in staat stellen zich in vrijheid te ontwikkelen, in gelijkwaardigheid democratisch mee te bestemmen, in broederschap samen te werken, en te delen, in de economie.

In de Werkplaats voor de Toekomst gaan we stevig aan de slag om ‘toekomstbouwers’ te worden.

Wie de sociale driegeleding innerlijk tot leven weet te brengen, zal niet alleen ervaren hoe hiermee een fundament is gegeven om de wereld van vandaag te begrijpen, maar ook hoe hiermee een bron van kracht wordt ontslote! n die aanzet om je gewicht aan de goede kant van de weegschaal mee te laten tellen. Je ontwikkelt inzicht in het grote geheel (zodat je je eigen doel en werken vanuit dit geheel richting kan geven). Je wordt gestimuleerd de driegeleding niet alleen te onderzoeken maar ook in je op te nemen, met je eigen doel te verbinden en in je streven te integreren.

Wat gaan we doen?

- Gezamenlijke studie/bespreking van De kernpunten van het sociale vraagstuk. We zullen ons intensief bezighouden met het begrijpen van dit basiswerk van de sociale driegeleding; en daarmee ook werken aan het levendige denken dat nodig is om het sociale leven te vernieuwen.- Inzicht in de ontwikkeling van de mens en zijn bewustzijn. Daarmee oefenen we inzicht in de achtergronden en werkelijke vraagstukken van deze tijd.

  • Mens tussen mensen: wat verbindt de moderne, individualistische ingestelde mens met de gemeenschap en hoe verbinden we ons van mens tot mens?
  • Werken aan een andere economie. Hoe komen we tot een economie die recht doet aan mens en aarde?
  • Voorbeelden uit de praktijk. Welke hoopvolle initiatieven zijn er?

De bijeenkomsten bestaan uit inleidingen en gesprek. Deelnemers kunnen vraagstukken uit hun eigen praktijk inbrengen. Voor de gezamenlijke studie is het nodig dat de deelnemers zich thuis voorbereiden.

De bijeenkomsten vinden plaats op maandagmiddag vanaf 30 september 2019 (1x per twee weken) van 13.15 tot 17.15 uur.

18 bijeenkomsten (tot in mei 2020), prijs € 725,00 (incl. btw)

Meer informatie en aanmelden via de website of telefonisch. Een folder is beschikbaar.

maandag 30 september 2019 13:15 uur

maandag 18 mei

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5, Leiden

071 512 3137

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…