menu
ZonE-Nieuws 24 juni 2022

Met een vooruitziende blik

Wie vooruitziet kan zijn richting klezen (en wie zijn richting gekozen heeft kan vooruitzien).
Wij hebben het programma voor het komende najaar in grote trekken klaar - en laten u hieronder graag zien waar u naar vooruit kan kijken!Dinsdag 5 juli
Zoom-informatie-sessie over de Werkplaats voor de Toekomst
met John Hogervorst

Op 26 september a.s. gaat, voor de vijfde maal, de Werkplaats voor de Toekomst van start. Zie hieronder voor nadere informatie.
Op dinsdag 5 juli vindt, voor degenen die zich afvragen wat de Werkplaats voor hen zou kunnen betekenen, een zoombijeenkomst plaats waarin John Hogervorst zal vertellen wat er in de Werkplaats gebeurt.

Datum: dinsdag 5 juli
Tijd: 20.00-21.15 uur
Kosten: geen
Aanmelden via info@zonneboom.nl


Vanaf vrijdag 15 juli
Zing jezelf in balans

Muziekworkshoptrilogie met Brigitte van Bourgogne

Brigitte neemt je mee in een ervaring vanuit stilte, aandacht en waarnemen, op ontdekkingsreis naar zingen, klank maken en neuriën. Wat doét dat eigenlijk met je?

‘Zing’ maakt deel uit van het woord genezing. Zingen maakt blij, ontspant, verbindt en geeft ruimte. Je levensenergie gaat weer stromen en het geeft een impuls aan het zelfhelend vermogen van je lichaam.
Individuele klinkers/medeklinkers zijn onderdeel van het spel. Onderzocht worden de bouwstenen van een lied uit de wereldmuziek.

Zing je zelf in balans is geen therapie. Maar het kan wel innerlijke thema’s bij je aanraken, losmaken en in beweging brengen.
Ervaring heb je niet nodig. Een open houding en innerlijke stabiliteit helpen je mee om vanuit gezamenlijkheid te ontdekken, te ervaren en waar te nemen.

Datum:  vrijdag 15, 22 en 29 juli 2022
Tijd:  10.30 uur – 13.00 uur
Plaats:  De Zonneboom, Leiden
Groepsgrootte: 6 – 10 deelnemers
Kosten:  € 85,00 (inclusief BTW)


Vanaf 19 september
Kunst als oefenplaats voor vrijheid: de stap van oorzaak naar oorsprong
Drie zoom-bijeenkomsten met Christine Gruwez

Een van die kleine boekjes die Nikolaas Cusanus vermoedelijk al paard rijdend schreef, gaat over het verschil tussen oorzaak en oorsprong; (De Principio). 
Voor Rudolf Steiner ontspringt kunst en iedere morele handeling als sociale kunst aan een oorsprong en kan bijgevolg niet veroorzaakt worden. Die oorsprong dragen we in ons, als het meest individuele, datgene wat iedere mens oorspronkelijk maakt. 
En tezelfdertijd kan op diezelfde plek gemeenschap ontstaan. 

Aanbevolen lectuur: Evolutie, Involutie en schepping uit het Niets (voordracht van 17 juni 1909 Berlijn, GA 107)

Datum: maandag 19 september, 3 en 17 oktober
Tijd: 20.00 uur – 21.30 uur
Kosten: € 45,00 voor 3 bijeenkomsten, € 17,50 per losse bijeenkomst (inclusief BTW)


Nieuw in De Zonneboom: Josien de Vries (1955), zelfstandig consultant (www.3Consult.nl) en mede-grondlegger van het Instituut voor Biografiek in Driebergen.

'Ger stelde mij onlangs een prachtige vraag. 
Zo’n open uitnodiging heb ik in mijn 40-jarige loopbaan als mentor, coach, docent en trainer Biografisch werken, nog nooit gekregen.
Die vraag luidde: wat zou jij nou graag willen doen binnen de Zonneboom? Mijn antwoord heeft -uiteraard in samenspraak met Ger- nu vorm gekregen in het Jaarproject 'Op zoek naar het hele verhaal’.

Ik breng een rugzak vol werkvormen mee, en ik verheug me op een inspirerende reis met deelnemers die zich een jaar lang iedere maand een dag voor zichzelf gunnen. Een reis waarin we al doende een samenwerking creëren waaraan een ieder energie opdoet en waarvan de samenleving beter wordt. 
Een vrijplaats, ook voor mij (!), waarin de betekenis van Mens Zijn centraal staat en mijn ervaring met de kracht van biografisch werken in verschillende delen van de wereld, -meest recent in China en Maleisië- ten volle benut mag worden!'

Vanaf 22 september
​Jaarproject ‘Op zoek naar het Hele verhaal’
met Josien de Vries

Motto: Ruimte om te zijn, tijd voor je eigen verhaal.

Waar vind je dat nog in onze snelle, efficiënte wereld?
Als je de krant leest, het nieuws volgt of de ervaringen van mensen met het sociaal-maatschappelijk leven van alledag hoort, dan kan dat behoorlijk overweldigend zijn.

Vaak lijkt het alsof de wereld zoals we hem kennen als een oude, roestige machine krakend en piepend aan het vastlopen is. En we moeten ervoor werken om dit sombere beeld aan te vullen. 
Want natuurlijk: waar duisternis is, moet ook licht zijn…. Maar wàar, en vooral hòe kan ik kijken, om ook daadwerkelijk te gaan zien dat dit zorgelijke beeld maar een Half verhaal is?

Alleen is dat vaak moeilijk.
Samen met anderen en met biografiek als voertuig, gaat dit zeker lukken!

Hoe?
In 10 bijeenkomsten over de looptijd van een jaar, beoefenen we al doende de kunst van het creatieve gesprek, en verbinding met de bredere betekenis van jaargetijden, cultuur en de mens;
ervaren we de heilzame werking van Oosterse wijsheid en Westers bewustzijn;
gaan we op zoek naar het Hele verhaal; een zingevende visie op en vredige verhouding tot onze persoonlijke realiteit van alledag anno 2022.

Waar wegen samenkomen, ontstaat een nieuwe weg! (Dao De Jing 23)

Dit jaarproject is eerder een reis dan een cursus, waarbij de reisleiding met verschillende -ook kunstzinnige- werkvormen de richting en route bewaakt.

Voor wie?
Voor mensen die de behoefte ervaren aan ‘tijd voor zichzelf’. Een vrijplaats om samen met anderen aandacht te besteden aan persoonlijke levensvragen, in samenhang met de vragen van onze tijd en samenleving.

Data: donderdag 22 september, 27 oktober, 24 november, 22 december 2022 en 26 januari, 23 februari, 23 maart, 27 april, 25 mei en 22 juni 2023
Tijd: 11:00-16:00 uur
Kosten: € 520 (inclusief BTW)


Vanaf 23 september
Zingen ontspant, verbindt, geeft ruimte, maakt blij. Zing jezelf in balans
met Brigitte van Bourgogne


Brigitte neemt je mee in een ervaring vanuit stilte, aandacht en waarnemen, op ontdekkingsreis naar zingen, klank maken en neuriën. Wat doét dat eigenlijk met je?
‘Zing’ maakt deel uit van het woord genezing. Zingen maakt blij, ontspant, verbindt en geeft ruimte. Je levensenergie gaat weer stromen en het geeft een impuls aan het zelfhelend vermogen van je lichaam.
Individuele klinkers/medeklinkers zijn onderdeel van het spel. Onderzocht worden de bouwstenen van een lied uit de wereldmuziek.

Zing je zelf in balans is geen therapie. Maar het kan wel innerlijke thema’s bij je aanraken, losmaken en in beweging brengen. Ervaring heb je niet nodig. Een open houding en innerlijke stabiliteit helpen je mee om vanuit gezamenlijkheid te ontdekken, te ervaren en waar te nemen.

Data: vrijdag 23 september, 7 en 21 oktober, 4 en 18 november en 16 december 2022
Tijd: 10.30 uur – 12.00 uur
Kosten: € 85,00 (inclusief BTW)


Vanaf 24 september
De maanden in kleur, beweging en compositie
SCHILDEREN met Frederiek Nelissen

Welke tere, maar wel belangrijke verbindingsdraden bestaan er tussen de wereld, te beleven in de gang van de natuur, en jezelf? We gaan dit schilderend onderzoeken in kleur, beweging en compositie. Geïnspireerd door de kleuren drie-klank van de maanden gaan we hiermee aan de slag. We kunnen hiermee de verbinding tussen onze binnen en buitenwereld beleven en versterken.

We werken met verschillende materialen zoals, aquarel, acryl of pigmenten van een goede kwaliteit zodat de kleuren tot hun recht kunnen komen.

Data: zaterdag 24 september, 15 oktober, 5 en 26 november en 17 december
Tijd: 13:00 - 16:00 uur 
Kosten: € 197,50 (inclusief materiaal en BTW)


Vanaf 26 september
Werkplaats voor de Toekomst

Wij leven in een turbulente tijd. Politieke spanningen, milieuproblemen, sociale verdeeldheid,... op allerlei vlakken lijken wij in een impasse te zijn beland. In de Werkplaats voor de Toekomst werken wij aan een gezond sociaal fundament dat uitzicht biedt op échte oplossingen voor de vele vraagstukken die ons bezighouden.

We vormen een instrument om de ontwikkelingen in de wereld, ver weg én dichtbij, te begrijpen, om inzicht te krijgen in wat voor mens en wereld vruchtbaar is en om in jezelf de moed en de wil aan te spreken om daar actief aan bij te dragen. 

De Werkplaats wordt begeleid door John Hogervorst. 
Reinoud van Bemmelen, Daniëlle Buijsman, Luuk Humblet, Wouter Kamphuis en Harrie Salman verzorgen gastlessen en daarnaast kunnen de deelnemers van de Werkplaats een aantal zoombijeenkomsten met Christine Gruwez meemaken.

De bijeenkomsten vinden plaats op maandagmiddag, van 13.15 tot 17.15u

Data:
2022: 26/9, 10/10, 17/10, 31/10, 14/11, 28/11, 12/12
2023: 9/1, 23/1, 6/2, 20/2, 6/3, 20/3, 3/4, 17/4, 1/5, 15/5
Kosten: € 795,00 (incl. btw)

 

KLIK HIERONDER om de folder te bekijken

2022-Werkplaats-Zonneboom-def.pdf


19 en 26 oktober
Op verzoek op herhaling:
Schilderworkshops, geïnspireerd op het werk van Hilma af Klint
met Esmee Seebregts

 

In 1906 waren de gedurfde en kleurrijke schilderijen van de Zweedse kunstenares en mystica Hilma af Klint anders dan alles wat eerder was gezien: gewaagd, kleurrijk en zonder enige herkenbare verwijzing naar de fysieke wereld. Een aanzienlijk deel van haar abstracte werk dateert van vóór de eerste puur abstracte composities van Kandinsky. Haar schilderijen zijn een visuele weergave van complexe spirituele ideeën.

Deze workshop bevat een beetje kunstgeschiedenis, een beetje techniek en heel veel creatieve exploratie. Het is een kans voor schilders van elk niveau om nieuwe creatieve processen aan te boren en volledig te vertrouwen op eigen intuïtie. We werken met softpastel, aquarel, gouache en acrylverf.

Data: woensdag 19 en 26 oktober
Tijd: 13:30 - 16:30 uur
Kosten: € 75,00 (inclusief materiaal en BTW)


De Zonneboom

De Laat de Kanterstraat 5
2311 JS Leiden
071 512 3137
www.zonneboom.nl
info@zonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook