menu
ZonE-Nieuws 14 juni 2024

De Zonneboom - Vooruitgekeken

Voordat de zomer (hopelijk) echt losbarst is er nog één activiteit die u mee kunt maken: helend samen klinken met Sanja Stoutjesdijk.
Vervolgens is er al vooruitgekeken - en meer dan dat.
Hieronder treft u al een groot deel van ons komende najaarsprogramma aan. In september staat er heel wat te gebeuren: twee schildercursussen; zoombijeenkomsten met Christine Gruwez en met Mirjam Gouweloos, een voordracht van Bastiaan Baan en drie bijeenkomsten met Josien de Vries over 'Het geheim van de Tussenruimte.'
U bent weer van harte uitgenodigd!


Zaterdag 29 juni

Op verzoek: nogmaals op het programma:

‘Klinken’, een weg naar verbinding
 met Sanja Stoutjesdijk

De wereld van klank is van oudsher verbonden geweest met rituelen waarbij het gaat om verbinding: het verlangen om niet afgescheiden te zijn van het grote geheel.

Deze verbinding kan op eigentijdse wijze ontstaan door je open te stellen en te laten klinken wat er op dat moment wil zijn. Dit vraagt de moed en de innerlijke kracht om je in het onbekende te wagen. Wat er dan klinkt kan mooi of lelijk zijn – die termen verliezen hier eigenlijk hun betekenis. Wanneer je dit met elkaar doet, dus als een aantal mensen samen klinken, ontstaat er hetzelfde als in een tuin met bloeiende planten: als ieder klinkt naar zijn/haar eigen aard, is de tuin op z’n best.

Dit klinken maakt heel wakker en verheldert de zintuigindrukken, alsof er een soort grauwsluier vanaf glijdt. Mijn ervaring is dat dit klinken helend werkt – alsof er in de wereld buiten ruimte en tijd heel veel klaarstaat dat ons voortdurend kracht en inspiratie wil schenken.

Datum: zaterdag 29 juni
Tijd: 10:00-12:00 uur
Kosten: € 7,50 (inclusief BTW) 
svp: aanmelden als u wilt komen!


Vanaf vrijdag 13 september
Laat je creativiteit stromen
Intuïtief en Abstract Schilderen met Jacqueline Mens 

Ontdek de vrijheid van expressie in onze cursus waar je niet alleen leert experimenteren met kleur en vorm, maar ook steun en inspiratie vindt in de diverse thema’s, de praktische technieken en de verrassende materialen.

Laat je soms leiden door een gedicht, een inspirerende tekst of een ontspanningsoefening. Hier zijn geen fouten, alleen ontdekkingen. Of je nu net begint of al een eigen stijl hebt, er is ruimte voor jouw groei en kunstzinnige expressie.

Welkom op je pad naar zelfexpressie en artistieke ontdekking!

Data: vrijdag 13 en 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november en 6 december
Tijd: 10:15 – 12:45 uur
Kosten: € 195,00 (incl. BTW en aquarelpapier; acrylverf, penselen en paletmes zelf meenemen)


Maandag 16 en 30 september
Niet wakker worden, maar wakker blijven
Zoombijeenkomst met Christine Gruwez

Wakker blijven is een van de grootste uitdagingen in deze beroerde tijd.

Het betekent noch min noch meer de ontwikkelingskrachten die in ieder van ons als vermogen aanwezig zijn, uit eigen kracht verder te ontwikkelen.

Wat we reeds kunnen en ontwikkeld hebben heeft zijn oorsprong in het verleden. De toekomst heeft nood aan die kleine stappen die we uit onszelf ‘tegen beter weten in’ willen opbrengen.

Data: maandagavond 16 en 30 september
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Kosten: € 30,00 (inclusief BTW)


Vanaf zaterdag 21 september
'Spreken tot de sterren" - een scheppingsverhaal-
Workshop met Frederiek Nelissen

In deze cursus verbinden wij ons met het wonderlijke proces van Scheppende warmte.

We reizen door de elementenwereld; warmte, licht/lucht, water en de minerale wereld.

Schilderend gaan we onderzoeken hoe dít weer zijn weerklank heeft in ons eigen individuele proces van scheppen.

We werken met gemengde technieken zoals acryl, gouache, krijt en inkt.

Data: Zaterdag 21 september, 5 en 19 oktober, 2, 16 en 30 november, 14 december
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Kosten: € 225,00 (inclusief BTW, exclusief schilderdoek)


Donderdag 26 september
Anselm Kiefer
Zoombijeenkomst met Mirjam Gouweloos

Anselm Kiefer (1945) heeft zijn land- en tijdgenoten een enorme spiegel voorgehouden. Zijn verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog werden hem niet altijd in dank afgenomen. Toch overstijgt zijn werk dit thema: hij is gefascineerd door tijd en de continuïteit van de geschiedenis. Met zijn gelaagde verwijzingen naar historie, mythologie en literatuur heeft hij in vier decennia een oeuvre van monumentale proporties opgebouwd. Daarbij schuwt hij geen enkel materiaal: met aarde, lood, fotografie, houtsneden, zand en stro vervlecht hij geschiedenis, mythologie, alchemie en poëzie tot indrukwekkende werken die ons diep raken. In deze lezing maken we een reis langs de ontwikkelingsfasen van deze grootmeester.

Datum: 26 september
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Kosten: € 15,00 (inclusief BTW)Vanaf vrijdag 27 september
Het geheim van de Tussenruimte: Inspiratie en Zingeving voor 60+ers
met Josien de Vries  

Soms gebeurt het, dat je over een ervaring vertelt en jezelf hoort zeggen:
“dat was zò bijzonder… ik weet niet wàt er gebeurde, maar op de één of andere manier werd ik geraakt, was er contact…. en gingen we een laag dieper….”

Misschien ging het over een ontmoeting met iets of iemand, of over een ervaring in de natuur, of met kunst of muziek, maar inspirerend en hartverwarmend was het zeker! En wat blijft is een dierbare herinnering.

Wat is daar gebeurd?
En kunnen we dit soort ervaringen delen en misschien zelfs creëren?

In drie thema-bijeenkomsten van 3 uur gaan we deze vragen, met een groep van minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers, verkennen en bewerken. En misschien lukt het dan om “het geheim van de tussenruimte” -op z’n minst voor een deel- te ontsluieren.

En wat blijft is: verbinding, inspiratie, Zin en Betekenis.

Data: vrijdag 27 september, 11 en 25 oktober
Tijd: 14:00- 17:00 uur
Kosten: € 150,00 (inclusief BTW)


Vrijdag 27 september
SPOREN VAN MICHAEL IN ONZE TIJD

Toekomst van de aarde
Lezing met Bastiaan Baan

Onze tijd kenmerkt zich door onzekerheid. Weinig of niets is voorspelbaar. ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’ Dit bekende citaat, dat gewoonlijk wordt gebruikt voor de onvoorspelbaarheid van de economie, kan op alle terreinen van het dagelijks leven worden toegepast. Als gevolg van deze collectieve onzekerheid leven talloze mensen met angst voor de toekomst, veelal aangewakkerd door apocalyptische scenario’s. 

In deze lezing gaan we uit van tekenen van onze tijd en plaatsen die in een groter verband. Welke nieuwe ontwikkelingen en initiatieven geven ondanks alles hoop voor de toekomst? Kunnen we in het werk van onze tijdgenoten motieven van de werking van de tijdgeest, de aartsengel Michael, herkennen?

Bastiaan Baan publiceerde een reeks boeken over religie en spiritualiteit. In zijn nieuwste boek ‘Toekomst van de Aarde’ (Zeist, 2022) heeft hij enkele thema’s beschreven die ook in deze lezing aan de orde zullen komen.

Datum: 27 september (graag vooraf aanmelden)
Tijd: 20: 00 – 21:30 uur
Kosten: € 15,00 (inclusief BTW)


De Zonneboom

De Laat de Kanterstraat 5
2311 JS Leiden
071 512 3137
www.zonneboom.nl
info@zonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook