menu
ZonE-Nieuws 12 september 2023

De Zonneboom - leven na de zomer

Het menselijk verlangen en de vervulling van menselijke verlangens...
In winterse maanden, in een nat of koud voorjaar verlang je naar de zomer. Als de zomer dan daar is... en bij tijd en wijle wel héél erg zomers is - is het verlangen naar de zomer verdwenen, opgelost. Een volgend verlangen is ervoor in de plaats gekomen. 
Naar de geur van de herfst in het bos. Uitwaaien op het strand.
Een verlangen naar een innerlijke beweging naar binnen. Een beweging van concentreren. De dingen samenpakken en beleven wat essentieel is. 
Het leven na de zomer komt er weer aan. Ook in De Zonneboom!

 Vrijdag 15 september
ZOOMbijeenkomst
Informatiesessie over de Werkplaats voor de Toekomst, met John Hogervorst

Laat in jezelf een antwoord groeien op de grote vragen van deze tijd:
Op 29 september gaat de Werkplaats voor de Toekomst weer van start (14 bijeenkomsten op vrijdagmiddag, tweewekelijks tot in april 2024).
Zie de nadere aankondiging in de Agenda hieronder.

Tijdens de zoombijeenkomst kun je je nader oriënteren op inhoud en werkwijze van de Werkplaats en op de vraag of de Werkplaats iets voor jou is.

Vrijdag 15 augustus
Van 20.00 tot 21.15uur
Aanmelden: info@zonneboom.nl

 


Maandag 18 september
Tussen verleden en toekomst: vragen naar het IK
(De tweede van Twee zoombijeenkomsten met Christine Gruwez

Wie of wat werkt aan het scheppen van de toekomst van aarde en mens? En waar komen de krachten vandaan die een vruchtbare toekomst mogelijk maken? Hoe kan er in alle domeinen van de samenleving ruimte voor vernieuwing worden gecreëerd? Hoe kunnen wij samen leven nu de diversiteit groter is dan ooit tevoren? Welke rol of opgave kan ieder mens daarin op zich nemen?

Al deze vragen culmineren in deze ene vraag: welke rol kan het ‘Ik’ vervullen?

Rudolf Steiner sprak over het Ik als het element van het menselijk wezen dat zich door warmte kan ontplooien en tegelijkertijd in staat is verbinding te scheppen. Daarmee is het Ik ook het draaipunt tussen verleden en toekomst.

maandag 11 en 18 september
20:00 – 21:30 uur
€ 30,00 (inclusief BTW) voor 2 bijeenkomsten, € 17,50 per bijeenkomst


Vanaf zaterdag 16 september
Kunst? … Een ontdekkingstocht
Schilderen met Frederiek Nelissen

<< deze activiteit is volgeboekt >>

Op zoek naar de kunstenaar in onszelf laten wij ons inspireren door verschillende kunstwerken, zowel van eigentijdse als die van wat langer geleden. Met nieuwe ogen en onbevangen kijken is ook een kunst. We gaan dit oefenen in verschillende stappen, die maken dat we steeds dieper kunnen afdalen in de schilderijen.

Daarna gaan we zelf aan de slag, geïnspireerd door wat we hebben waargenomen en beleefd. Aan de hand van een opdracht kunnen we dit gaan uitwerken.

zaterdag 16 en 30 september, 14 en 28 oktober, 18 november, 2 en 16 december
13:00 – 16:00 uur
195,00 (inclusief BTW)


Vanaf vrijdag 22 september
Ruimte om te zijn, tijd voor het hele verhaal
Jaarproject/training met Josien de Vries e.a

Als je de krant leest, het nieuws volgt of de ervaringen van mensen met het sociaal-maatschappelijk leven van alledag hoort, dan kan dat behoorlijk overweldigend zijn.

Vaak lijkt het alsof de wereld als een oude, roestige machine krakend en piepend aan het vastlopen is, we moeten ervoor werken om dit sombere beeld aan te vullen.

Want natuurlijk: waar duisternis is, moet ook licht zijn…. Maar wàar, en vooral hòe kan ik kijken, om ook daadwerkelijk te gaan zien dat dit zorgelijke beeld maar een Half verhaal is?

Alleen is dat vaak moeilijk.
Samen met anderen en met biografiek als voertuig, gaat dit zeker lukken!

In 10 bijeenkomsten over de looptijd van een jaar,

- beoefenen we al doende de kunst van het creatieve gesprek,
- verbinding met de bredere betekenis van jaargetijden, cultuur en de mens;
- ervaren we de heilzame werking van Oosterse wijsheid en Westers bewustzijn;
- op zoek naar het Hele verhaal

Waar wegen samenkomen, ontstaat een nieuwe weg! (Dao De Jing 23)

vrijdag 22 september, 27 oktober, 24 november, 22 december 2023, 26 januari, 23 februari, 22 maart, 26 april, 24 mei en 21 juni 2024
11:00-16:00 uur
€ 575,00 (incl. BTW), in overleg betaling in termijnen

Deelnemers over dit jaartraject:

"In september 2022 wandelde ik de Zonneboom binnen om deel te gaan nemen aan het jaartraject ‘op zoek naar het hele verhaal…’ Benieuwd, open en onbevangen want ik had eigenlijk geen idee waar deze reis naar toe zou gaan maar des te leuker dat alles nog openlag. Wel stelde ik mijzelf de vraag ‘op zoek naar het hele verhaal waarvan eigenlijk?’ Het antwoord op deze vraag zou zich in de loop van het jaar ontvouwen. Wij zijn op reis gegaan met een fijne, gemotiveerde groep mensen en een enthousiaste reisleidster Josien de Vries. Belangrijke invalshoeken van inspiratie waren de seizoenen en de jaarfeesten. Verrassende werkvormen en opdrachten zorgden ervoor dat deze jaarlijks terugkerende ijkpunten nog meer diepgang en betekenis kregen. Ook de inbreng van alle reisgenoten brachten mooie, interessante en creatieve impulsen de groep binnen. Onze persoonlijke levensweg heeft ook aandacht gekregen binnen het traject en na dit eerst zelf uit te werken hebben we dit vervolgens gedeeld met de groep waardoor er nog meer bewustzijnslicht op ging schijnen. Terugkijkend op dit traject kan ik alleen maar dankbaar zijn voor deze mooie en dynamische tijd, en zie het als een paar puzzelstukjes van inzicht die toegevoegd zijn aan mijn levenspad…" (Helen)


Vanaf zaterdag 23 september
Hoop in apocalyptische tijden
met Astrid van Zon en Kees Zoeteman

De Apocalypse is een 2000 jaar oud boek dat in haarscherpe beeldentaal de individuele en gemeenschappelijke ontwikkelingsopdracht van de mens door de eeuwen heen beschrijft. Ook voor de vragen in onze tijd rond klimaat en milieu, oorlog en vrede, en over de zin van het leven zijn er handreikingen. Wat kan je zelf doen? Hoe kun je elkaar ondersteunen? Hoe eigenschappen te transformeren naar een wijder bewustzijn en perspectief?

Hoe werk je aan jezelf en aan de wereld?

Er wordt gebruik gemaakt van inleidingen, meditaties op kunstwerken, kleine gespreksgroepen en praktische en kunstzinnige oefeningen.

Op de vijf middagen kijken we naar de plaats van de Apocalypse te midden van andere inwijdingsverhalen, de oproep tot omkering en het beeld van de Mensenzoon waarmee de Apocalypse aan het begin gelijk met de deur in huis valt. We verkennen de verborgen betekenis van de getallen 7 en 12, en passeren de poorten naar de grote cultuurperioden die kunnen worden herkend in de zeven brieven aan de zeven gemeenten. Tenslotte staan we stil bij de morele keuzen waar we voor staan zoals bijvoorbeeld getoond in de visioenen van de hemelse jonkvrouw die een knaapje baart en de strijd van Michael met de draak.

Niet alleen zijn er steeds dringender bedreigingen van de toekomst van de mens. Ook komen er nieuwe hoopgevende ontwikkelingen van binnenuit die ons in staat stellen met de uiterlijke uitdagingen om te gaan. Bewustwording van de inspirerende krachten, uithouden van eenzaamheid en vrijwillige keuze voor de liefde komen op ons pad.  

zaterdag 23 september, 7 en 21 oktober, 4 en 25 november
13:00 – 17:00 uur
€ 250,00 (inclusief BTW) in overleg betaling in termijnen


Vanaf vrijdag 29 september
Schilderen vanuit je eigen bron
- experimenteren met intuïtief & abstract schilderen
Met Jacqueline Mens

Maak kennis met diverse intuïtieve schildertechnieken die je helpen om vrijer en meer ontspannen te schilderen en je eigen (semi-) abstracte beeldtaal te ontwikkelen. Het accent ligt op jouw individuele ontwikkeling en persoonlijke expressie. Daarbij wordt aandacht besteed aan de beleving en het gebruik van kleur, vorm, compositie en diverse materialen. We werken met leuke thema’s en andere inspiratiebronnen om in een creatieve flow te komen.

Daarnaast kijken we terug op het eigen creatieve proces en de positieve dynamiek in de groep is daarbij waardevol. We schilderen met acrylverf en soms aanvullende materialen.

Incl. aquarelpapier. (Acrylverf, penselen, paletmes zelf meenemen)

vrijdag 29 september, 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, 8 en 15 december
10:30 – 13:00 uur
€ 180,00 (incl. BTW)


Vanaf vrijdag 29 september
Werkplaats voor de Toekomst - Alles moet en kán anders!
met John Hogervorst

De actuele situatie in de samenleving en in de wereld doen het ergste vrezen voor de toekomst. Wie gaat niet gebukt onder grote zorg voor de toekomst? Wat is het perspectief voor de generatie die een weg naar de toekomst moet zoeken in de wereld van vandaag?

Alles moet anders:
- de economie moet ophouden de aarde en al wat er leeft te beschadigen
- de politiek moet ophouden de burger als puzzelstukje in een digitaal systeem te behandelen
- welvaart moet eerlijk verdeeld worden
- ieder mens moet zich in vrijheid kunnen ontwikkelen.

In de Werkplaats voor de Toekomst gaan we stap voor stap ontdekken wat daar allemaal bij komt kijken. We gaan er aan werken om onze zorg voor de toekomst om te zetten in vertrouwen; in de moed die nodig is om tot nieuwe inzichten te komen en in de wil om een positieve bijdrage te leveren.

In de Werkplaats zullen we:
- onderzoeken wat de structurele tekortkomingen van ons maatschappelijk bestel zijn
- tot een heel precies beeld komen van een maatschappelijke ordening die een andere toekomst mogelijk maakt
- inspiratie vinden in bestaande alternatieven en concrete ervaringen van pioniers die de weg naar een andere toekomst al zijn ingeslagen.

Daarnaast maken we ruimte om individuele vraagstukken of plannen gezamenlijk zó te bespreken dat we er allemaal van leren.

‘Huiswerk’:
Meedoen aan de Werkplaats wordt extra vruchtbaar wanneer je tussen de bijeenkomsten door tijd maakt om te werken aan de voorbereiding van de volgende bijeenkomst. Dat betekent: er worden verschillende teksten/boeken behandeld en je wordt uitgenodigd om je eigen vragen of plannen te onderzoeken en uit te werken. 

De Werkplaats wordt begeleid door John Hogervorst.
Jeanine Ritter verzorgt korte sessies met bewegingsoefeningen (euritmie).
Daniëlle Buisman (De Werfklas, Manon Wolfert (De Sprank), Hans van den Broek (The Shore) en Reinoud van Bemmelen (o.a. De Beeldhouwwinkel) komen in de Werkplaats om te vertellen over hun toekomstideaal en de wijze waarop ze daar vorm aan geven.

Meer weten?
- er zullende verschillende zoom-bijeenkomsten worden gehouden waarin je al je vragen over de Werkplaats kunt stellen, zie daarvoor de Agenda op zonneboom.nl
- mail info@zonneboom.nl of bel 071 512 3137 om een belafspraak te maken voor een gesprek waarin je al je vragen kunt stellen.

vrijdag 29 september, 13 oktober, 3 en 17 november, 1 en 15 december 2023, 12 januari, 2 en 16 februari, 1, 15 en 29 maart en 12 en 19 april 2024
13:30 – 17:00 uur
€ 775,00 (inclusief BTW) in overleg betaling in termijnen


Donderdag 5 oktober
Kandinsky, Klee en Bauhaus
Zoombijeenkomst met Mirjam Gouweloos

Wassily Kandinsky zet met zijn kunstenaarsgroep ‘Der Blaue Reiter’ de kunstwereld aan het begin van de 20e eeuw volledig op zijn kop. Met zijn expressieve, lyrische schilderijen levert hij een belangrijke bijdrage aan de moderne kunst. Hij zocht de geestelijke oerbron en liet zich onder andere inspireren door de antroposofie. Paul Klee is ook nauw verbonden met ‘Der Blaue Reiter’. Als een van de belangrijkste beeldende kunstenaars van het Klassiek Modernisme laat hij zich inspireren door kindertekeningen en etnografische kunst. Beiden gaven les op het Bauhaus, een academie voor beeldende kunst. Wat betekende die opleiding voor de kunst en uit welke onderdelen bestond deze? Een inspirerende zoektocht door de kathedraal van de moderne tijd.

donderdag 5 oktober 2023
20:00 – 21:30 uur
€ 15,00 (inclusief BTW)


Donderdag 30 november
Florence en de bloei van de Renaissance
Zoombijeenkomst met Mirjam Gouweloos

Florence is de bakermat van de Renaissance. Rond 1400 ontstaat er een klimaat waar grote kunstenaars met elkaar wedijverden en tot grote hoogten kwamen. Leonardo met zijn mystieke schilderingen, Michelangelo met zijn goddelijke beeldhouwwerken, de vrome, lieflijke schilderingen van Fra Angelico, de verfijnde, etherische wezens van Botticelli.

Ze hebben het aanzien van de kunst definitief naar een hoger plan gebracht. De werken hebben behalve christelijke ook mythologische thema’s.

De Renaissance is ook een verandering in mens- en wereldbeeld. De werken van Antieke schrijvers worden bestudeerd en de Platoonse Academie wordt opgericht. Het individu neemt zijn plaats in en bestudeert de wereld in al haar verschijningsvormen.

We bestuderen de hoogtepunten van deze kunstenaars en beschouwen de bewustzijnsverandering van deze wervelende periode.

Donderdag 30 november
20:00 -21:30 uur
€ 15,00 (incl. BTW)


Donderdag 7 december
Wat spreekt er in het beeld van de ooievaar die een baby brengt?
met Marga van den Eijnden

Met dit mooie beeld komt er verwondering rond de geboorte van een kindje. Het is een oud beeld, dat uit het oude Egypte stamt.  
Kunnen we iets aanvoelen van de wereld waar de ooievaar deze kindjes haalt? Welke reis heeft het kindje gemaakt? Weten we er nog zelf iets van? Hoe is het contact met het ongeboren kindje, dat heel even bij ons was? 
Deze vragen bespreken we aan de hand van onze ervaringen. Ruimte voor uitwisseling en gesprek dus!  

Marga van den Eijden is antroposofisch arts, moeder en oma.

Donderdag 7 december
20:00 – 21:30 uur
€ 15,00 (incl. BTW)


Zondag 10 december
- vooraankondiging - 
 ‘Reizen zonder voetspoor’
Frederiek Nelissen (schilderijen) en Wil Uitgeest (poëtische teksten)

Het boek ‘Reizen zonder voetspoor’ verhaalt over een vrouw, die een reis maakt vanaf het moment van haar sterven tot aan een nieuwe geboorte.
Beelden en teksten uit dit verhaal staan tijdens deze bijeenkomst centraal.

Nadere info volgt.


De Zonneboom

De Laat de Kanterstraat 5
2311 JS Leiden
071 512 3137
www.zonneboom.nl
info@zonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook