menu
ZonE-Nieuws 29 november 2019

Het nieuwe programma!

Met veel plezier laten wij u zien wat er in het nieuwe jaar allemaal in De Zonneboom te gebeuren staat. In de komende weken nog een activiteit in midwintersfeer, zoals al eerder aangekondigd. En vanaf 1 januari staat er een heleboel nieuws op het programma.
De Zonneboom blijft in beweging en biedt u graag een keur aan mogelijkheden om ook te bewegen!

 


Al eerder aangekondigd:

Zondag 15 december
Zingen met de Zon mee, zondagmiddag workshop midwinter
Met Marian Bentvelsen en Marjam Gibson

Als voorbereiding om niet alleen van buiten maar ook van binnen in de sfeer van deze tijd te komen, gaan we eenvoudige midwinter en wereldliederen zingen, met muzikale begeleiding.

Daarnaast maken we voor onszelf of om met Kerst cadeau te geven, grote en/of kleinere transparante sterren in prachtige kleur-combinaties om mee naar huis te nemen.

Datum: zondag 15 december 2019
Tijd: 13:30-17:00 uur
Kosten: € 15,00 (inclusief BTW en alle materialen)


Het nieuwe programma:

Vanaf 11 januari
SCHILDEREN, Kleuren spreken een taal
met Frederiek Nelissen

Welke tere, maar wel belangrijke verbindingsdraden bestaan er tussen de wereld, te beleven in de gang van de natuur, en jezelf? We gaan dit schilderend onderzoeken in kleur, beweging en compositie. Geïnspireerd door het nieuwe boek van Felix Goll (december 2019) gaan we hiermee aan de slag. Goll schiep een bijzondere kleurenleer waarmee we praktisch kunnen werken, en hiermee de verbinding tussen binnen en buiten kunnen beleven en versterken.

We werken met verschillende materialen zoals, aquarel, acryl of pigmenten van een goede kwaliteit zodat de kleuren tot hun recht kunnen komen.

Data: zaterdag 11 januari, 1 februari, 7 maart, 4 en 18 april 
Tijd: 13:00 - 16:00 uur
Kosten: € 195,00 (inclusief BTW en consumptie)


Vrijdag 17 januari
De toekomst van Europa
een voordracht door Harrie Salman

Onze welvaart is gebaseerd op onbetaalde rekeningen: we betalen te weinig voor wat we kopen, we plunderen de aarde en de overheid maakt schulden. Binnen de Westerse wereldorde is dit lang mogelijk geweest, maar we worden nu geconfronteerd met de gevolgen daarvan. Jonge mensen wijzen ons erop dat we de problemen moeten oplossen die we door een gebrek aan bewustzijn zelf veroorzaken.

Hoe zijn we in de huidige toestand beland en wat doen mensen wereldwijd om die te veranderen? Wat is de bijdrage van Europa aan de ontwikkeling van de mensheid en in welke richting kunnen wij de oplossingen voor de grote actuele vraagstukken vinden? 

Vrijdag 17 januari
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Kosten: € 12,50
SVP aanmelden


Vanaf 17 januari
De kunst van het omvormen
met Anna de Mol van Otterloo
Nieuwe composities met gedeelten van je “oude werk”

Je kent het wel, je hebt de afgelopen tijd met veel plezier en passie geschilderd en dat heeft je veel opgeleverd. De vraag hierbij is: wat wil en doe je met dat schilderwerk.
Verkopen, weggeven of opbergen ?

Je zou met je oude werk ook iets nieuws kunnen maken. Samen gaan we het oude werk omvormen. 
 

Data: 17, 24 en 31 januari, 7 en 14 februari
(Vervolgdata: 6, 13 20, 27 maart en 3 april)
Tijd: 10:00 – 12:30 uur
Kosten: € 145,00 (inclusief BTW en consumptie)


Vanaf 20 januari
Zingen met muzikale begeleiding
met Marian Bentvelsen

Zingen, een avontuur. Vreugde, beweging, een lach en een traan.
Zingen is de stilte tussen de tonen, zingen is ademen, is leven.

Op maandagavond zingen we eenvoudige liederen, canons, soms meerstemmig in verschillende talen en uit verschillende landen. We spelen met onze stem en met kleine instrumenten. Ervaring is niet nodig, we zingen voor ons plezier.

Data: 20 januari, 3 en 17 februari, 2, 16 en 30 maart, 6 en 20 april, 4 mei 2020
Tijd: 19:45 - 21:15 uur
Kosten: € 78,00 (inclusief BTW en consumptie)

 


Zaterdag 25 januari
Schilderen à la Kandinsky
met Ellen Dekker

Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar

Kandinsky (1866-1944) was een schilder die zich voortdurend heeft ontwikkeld en vernieuwd en de eerste schilder die abstract is gaan werken. Voor hem was abstracte kunst heel concreet, omdat het de innerlijke wereld zichtbaar maakt.

We gaan hem niet naschilderen, maar laten ons door zijn spirituele kunst inspireren, en laten ons werkstuk ontstaan vanuit een luisterend waarnemen. Zijn composities ‘klinken’ als muziekstukken.

We gaan onze klank zichtbaar maken en van daaruit de kleuren laten spreken.

Zaterdag 25 januari 2020
Tijd: 10:30 - 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (inclusief BTW, consumptie en soep)


Maandag 27 januari + 10 februari
Geen nieuwe ideeën, maar een nieuw denken
twee workshops met Christine Gruwez

De hedendaagse wereldsituatie lijkt in een toestand van verwarring en chaos te zijn terecht gekomen. De fundamentele ideeën, visies en gezichtspunten die ooit mens en wereld samenhielden, zijn uit elkaar gevallen.

Broodnodig wordt het: niet om nieuwe ideeën voort te brengen, maar om nieuw te denken.

Een nieuwe vorm van denken kondigt zich al aan: en heeft als kenmerk dat het in staat is een levende samenhang te denken. Wereldwijd zijn er de eerste signalen van dit te ontwikkelen nieuwe denken.

Het bezit scheppende potentie en doet warmte ontstaan. Het is niet om de warme gezelligheid te doen, maar om de vurigheid van de tegenwoordigheid van geest.

Data: maandag 27 januari en 10 februari
Tijd: 13:30 - 16:30 uur
Kosten: € 50,00 (inclusief BTW en consumptie)


Donderdag 30 januari
Gezondheid, ziekte, homeopathie en meer
lezing met Ronald van Vierzen

De reguliere medicus en de klassiek homeopaat behandelen vanuit verschillende uitgangspunten. Beide streven ze er naar om een zieke weer gezond te maken, maar wat is gezondheid? Wat is het verschil tussen een zieke en een ziekte? Waarom zijn we ziek? Hoe kun je herkennen of een behandeling werkelijk geneest of slechts symptomen onderdrukt, want in beide gevallen ben je van je klachten af. Hoe en waarom werkt homeopathie? De eeuwige strijd rond de bewijsvoering. De relatie tussen (aanleg voor) ziekte en karma.
Na de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen.

Donderdag 30 januari 2020
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Kosten: € 15,00 (inclusief BTW en consumptie)

Graag van tevoren aanmelden


Vanaf woensdag 4 maart
Vincent van Gogh en polariteit in kleur
met Anita Schreuders

 

In deze korte schildercursus wordt ingegaan op werken van Vincent van Gogh waarbij de complementaire kleuren een belangrijke rol spelen. In zijn werk is de realistische wereld van werkende mensen, landschap, bomen, bloemen en lucht uitgangspunt. Van Gogh weet echter door de intensiteit van zijn gevoelens de schildermotieven een symbolische en/of spirituele kracht mee te geven. Het gebruik van licht-duister, vervorming en complementaire kleuren vormen ‘zijn taal’ hiervoor.

Het accent ligt op het onderzoek van het spanningsveld dat de verschillende kleurenparen met zich meebrengen. Schilderen en werken met pastelkrijt zijn beide mogelijk. Voor materiaal wordt gezorgd, penselen zelf meenemen.

Data: 4 en 18 maart, 1 april 2020
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: € 90,00 (inclusief BTW en consumptie)


Donderdag 5 maart
Lezing klimaatverandering
door Klaas van Egmond (
hoogleraar Geowetenschappen, in het bijzonder Milieukunde en Duurzaamheid) 

Nu de klimaatverandering een voor iedereen waarneembaar feit is geworden, zal Klaas van Egmond samenvatten hoe dat zo is gekomen en wat dat voor de wereld betekent. Hij zal vervolgens ingaan op de vraag wat we daar als Nederland en Europa aan kunnen of moeten doen. Tenslotte zal concreet worden aangegeven welk beleid het meest effectief is en wat dat voor de gemiddelde Nederlander beteken

Donderdag 5 maart
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Kosten: € 15,00 (inclusief BTW en consumptie)
SVP aanmelden


Vanaf vrijdag 6 maart
De kunst van het omvormen
met Anna de Mol van Otterloo
Nieuwe composities met gedeelten van je “oude werk”

Je kent het wel, je hebt de afgelopen tijd met veel plezier en passie geschilderd en dat heeft je veel opgeleverd. De vraag hierbij is: wat wil en doe je met dat schilderwerk. Verkopen, weggeven of opbergen ?

Je zou met je oude werk ook iets nieuws kunnen maken. Samen gaan we het oude werk omvormen. 

Data: 6, 13 20, 27 maart en 3 april
Tijd: 10:00 – 12:30 uur
Kosten: € 145,00 (inclusief BTW en consumptie)


Vanaf vrijdag 6 maart
Spelen met je schaduw
met Anne van Ginkel

Een vrolijke theatercursus met je (slechtste) zelf in de hoofdrol. We maken uitbundig gebruik van alles wat we niet kunnen, waar we een hekel aan hebben en waar onze haren recht van overeind gaan staan.
Op persoonlijk vlak zal blijken dat niets menselijks ons vreemd is. Door een tegenovergestelde beweging te maken van wat we gewoonlijk doen en onze onaangepaste kanten op te zoeken en te tonen, genereren we levendigheid, meer vrijheid in onszelf en een heleboel plezier.

Spelen met je schaduw is een korte cursus van vijf vrijdagmiddagen. We werken met technieken uit de mime, theatersport, Boal en wat we verder tegenkomen. Als inspiratiebron gebruiken we archetypen, sprookjes, onze familie en alles en iedereen waar we ons aan storen.

Data: vrijdag 6, 13, 20 en 27 maart en 3 april 
Tijd: 13:30 – 16:30 uur
Kosten: € 195,00 (inclusief BTW en consumptie) – u kunt in gedeelten betalen


Vanaf woensdag 11 maart
In het licht van de schaduw: over de spirituele kant van het ouder worden
met Miny Potze

‘Ouder worden’ krijgt tegenwoordig veel aandacht in de media, maar niet altijd op een positieve manier. Vaak wordt dit onderwerp in één adem genoemd met termen als zorgbehoefte, dementie en stijging van de ziektekosten. Om hieraan het hoofd te bieden moeten ouderen ‘in hun kracht gaan staan’: goed eten, bewegen/sporten en zorgen voor een sociaal netwerk. Allemaal nuttige adviezen, maar zeer onvolledig.

Aan de innerlijke processen, de geestelijk/spirituele kant van het ouder worden, wordt nauwelijks aandacht besteed. In deze bijeenkomsten gaat het om die andere, meer verborgen kant. De gang door het leven houdt in dat er in de jeugd van alles moet worden ontwikkeld, opgebouwd en verzameld - ook in materiële zin - en dat we daar in de ouderdom weer los van moeten zien te raken.

Niet alleen los raken van bezit en status, maar ook van negatieve emoties en oordelen.

Het is zo prachtig dat niet alleen in de bijbel of andere religieuze geschriften, maar ook in oude volksverhalen uit verschillende culturen in wezen stukjes van deze weg worden verbeeld. Ook bekende psychologen als Jung en Erikson hebben ons hierover verteld. Steeds weer wordt ons duidelijk gemaakt dat het op oudere leeftijd gaat om het ontwikkelen van zelfinzicht, waardoor we met eerbied gaan kijken naar het leven als geheel en in het bijzonder naar onze eigen biografie.

Data: 11 en 25 maart, 8 april
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: € 90,00 (inclusief BTW en consumptie)


Zaterdag 14 maart
Engelen à la Paul Klee, de scheppingskracht van Lijn en Vorm
schilderworkshop met Ellen Dekker

‘Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar’

‘Wat ik wil laten zien in mijn werk is het idee wat zich verbergt achter de zogenaamde werkelijkheid. Ik zoek naar de brug die het zichtbare verbindt met het onzichtbare’ 

De lijnen van Klee roepen een verbeeldingswereld op met een ongekende betekenis. Een engel is een helper van de andere kant. Hij verschijnt bij grenservaringen, niet alleen als het gaat om leven en dood, maar in feite op elk moment waarin creatie, als kracht van transformatie, aan de orde is.

Klee tekent de wereld van de engelen als een mogelijke wereld ‘tussen hemel en aarde’. Er ontbreken nog een of twee zinnen over ‘wat wij in de workshop gaan doen’…

Zaterdag 14 maart 
Tijd: 10:30 - 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (inclusief BTW en consumptie)


Donderdag 26 maart
Lezing over ‘De nieuwe mens’
met Hans Lemmens, auteur en coach

Al langere tijd houdt Hans Lemmens zich bezig met het verschijnsel hooggevoeligheid.

De laatste tijd gaat zijn denken daarbij steeds meer in de richting van wat hooggevoelige mensen kunnen betekenen voor de toekomst van de mensheid. Zijn zij een soort pioniers?

De mensheid is bezig de planeet waarop zij leeft onleefbaar te maken. Een materialistische manier van denken levert hieraan een flinke bijdrage. Er moet dus een alternatief komen voor het materialisme.

Nu lijkt het duidelijk dat hooggevoelige mensen een veel minder sterke binding met materie hebben. Zij zijn slechts losjes verbonden met hun lichaam en beleven meer het energetische dan het materiële. Verder leven zij sterk individueel, staan zij open voor het spirituele, heeft hun communicatie een grotere bandbreedte, zijn hun gevoelens objectiever, hebben zij een actief hoofd en zijn zij vaak heel creatief. Het is de visie van Hans Lemmens dat deze eigenschappen sleutels kunnen zijn tot een menswaardige toekomst van onze planeet.

Donderdag 26 maart 
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Kosten: € 15,00 (inclusief BTW en consumptie)
SVP aanmelden


Zaterdag 28 maart
Schilderworkshop: Faust en drempelervaringen
Met Frederiek Nelissen en Wil Uitgeest

In deze schilderworkshop gaan we aan de slag met één van de centrale motieven uit Goethes Faust. Dit theaterstuk begint met de scene dat Faust in zijn studeerkamer zit en tot de conclusie komt dat hij weliswaar jarenlang heeft gestudeerd, maar eigenlijk helemaal niets weet. Hij wil dan met alle kracht de grenzen van zijn beperkte bewustzijn doorbreken, om antwoord te vinden op zijn levensvragen. Door hierover in gesprek te gaan en te gaan schilderen, kunnen we spelenderwijs onze eigen grenzen verkennen èn verleggen, terwijl we ons laten verrassen door het onbekende.

Zaterdag 28 maart 
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Kosten: € 25,00 (inclusief BTW, consumptie en materialen)


Vanaf donderdag 9 april
Werkgroep 'Sensitief communiceren via de tussenruimte'
met Hans Lemmens

Uitgaande van het gegeven dat hoogsensitieve mensen een grotere 'bandbreedte' hebben binnen hun communicatie en ook rekening houdend met het gegeven dat zij zich gemakkelijk in de ander verliezen, heb ik een communicatiemethode ontwikkeld die aan de ene kant ruimte maakt voor sensitiviteit en aan de andere kant de individualiteit centraal stelt. Ik noemde deze methode 'De tussenruimte'. De Tussenruimte kan mensen (en niet alleen hoogsensitieven) helpen de beperktheid van het dagelijkse communiceren te overstijgen en binnen het contact meer ruimte te maken voor de volledige mens. De methode is ook zeer geschikt voor het oplossen van alledaagse conflicten, zowel binnen relaties als binnen het beroepsleven. Mijn aanpak is een speelse en creatieve en vaak komen mensen innerlijk in beweging.

Data: donderdag 9, 16 en 23 april
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Kosten: € 75,00 (inclusief BTW en consumptie)


Woensdag 15 april
Wat is gezonde voeding voor de ouder wordende mens?
lezing met Carla Hooymans en Veronique van Zeeland, beiden natuurvoedingskundige


Carla en Veronique geven een korte beschouwing op de veranderingen van de mens tijdens het proces van ouder worden.
Vervolgens wordt uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden die onze dagelijkse voeding biedt om dit proces op een zinvolle manier te ondersteunen. Zij vertellen u over de positieve en negatieve werking van diverse voedingsmiddelen zodat u de juiste keuzes kunt maken om klachten, bijvoorbeeld vroegtijdige en onnodig verharding, te voorkomen.

Ook zal er veel aandacht zijn voor factoren die de spijsvertering zo optimaal mogelijk laten functioneren en daardoor de vitaliteit bevorderen.
Er zal voldoende ruimte zijn om vragen te stellen.

Woensdag 15 april 2020
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: € 17,50 (inclusief BTW en consumptie)


Zaterdag 25 april
Focus op de toekomst:
nieuwe inzichten – nieuwe wegen
met Christine Gruwez, John Hogervorst en Harrie Salman

Een inspirerende dag in het teken van de toekomst.
Nadere info volgt


Zaterdag 14 mei
Workshop Portret à la Jawlensky
schilderworkshop met Ellen Dekker

Het menselijk gezicht als venster naar de ziel

Alexej Jawlensky (1865-1941) begon in 1917 met het schilderen van abstracte koppen.

Ze vullen het beeldvlak en zijn schematisch weergegeven. Het kleine formaat versterkt het intieme karakter en de haast hypnotiserende werking.

De kijker wordt als het ware in het beeld getrokken, dat als een spiegel van de ziel tot introspectie dwingt. Aanvankelijk schilderde Jawlensky portretten hartstochtelijk en in sterke kleurtonen. Gaandeweg abstraheerde hij deze steeds meer tot ‘vergeestelijkte mensbeelden’. Tot aan zijn dood maakte hij honderden van dit soort moderne iconen.

We volgen zijn ontwikkeling en maken zelf twee portretten: de één expressief en kleurrijk, de ander meditatief en verstild.

Zaterdag 14 mei 
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (inclusief BTW, consumptie en soep)


Voor nadere informatie, aanmelden en voor al uw andere vragen kunt u terecht bij:

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5
2313 JS Leiden
telefoon 071 512 3137
info@dezonneboom.nl
www.dezonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook!