menu
ZonE-Nieuws 27 maart 2020

De Zonneboom - in tijden van corona

Natuurlijk hebben wij ook bij De Zonneboom te maken met de gevolgen van de coronacrisis. In de afgelopen weken hebben we alle lopende activiteiten moeten stopzetten en inmiddels hebben wij ook moeten besluiten alle komende activiteiten, in elk geval die tot en met einde mei, uit te stellen.

Hoe tegenstrijdig ook: het stopzetten van de activiteiten… leidt hier tot veel activiteit: deelnemers moeten op de hoogte worden gesteld, we houden contact met de docenten om te inventariseren wanneer stopgezette activiteiten weer verder zouden kunnen gaan, en we richten de blik alvast op het komende najaar – waarin de dingen hopelijk toch weer op gang kunnen komen.

En ondertussen hebben wij allemaal te maken met de gevolgen van de crisis, die ons een indringend inkijkje biedt in ons leven van alledag, in het groot en het klein.

In onze eigen kring kunnen wij ervaren hoe belangrijk gezondheid is – en hoe kostbaar het is om dierbare mensen in je omgeving te hebben. Daarnaast, door – voor velen van ons – de ‘verstoring’ van de dagelijkse routine, worden wij toch ook op onszelf teruggeworpen en misschien wel in overwegingen gebracht waarin wij ons afvragen waar het in ons leven in de kern omgaat; en wat de dingen zijn waar wij ons wel bij voelen en waar wij innerlijke rust en kracht kunnen vinden.

In de wereld in het groot zien wij nu hoe wij – bijvoorbeeld door het wereldwijde netwerk van de economie – verbonden zijn met de hele wereld. Sterker: wij zijn feitelijk volledig van elkaar afhankelijk, in het klein en in het groot.

En je zou kunnen wensen dat we daar, als alles hopelijk weer op gang komt, meer rekening mee zouden houden – en elkaar in het groot en in het klein, meer zouden benaderen en behandelen zoals passend is, wanneer je beseft dat we niet zonder elkaar kunnen. En dit laatste geldt natuurlijk ook voor de aarde, de natuur, de wereld van planten en dieren. – Misschien kunnen we de coronacrisis ook bekijken vanuit de gedachte dat wij in allerlei dingen de balans uit het oog hebben verloren en dat het van het allergrootste belang is het evenwicht weer te herstellen.

Daar zullen wij, het gaat hier om thema’s die in onze activiteiten al jarenlang een plek hebben, zodra het kan weer aan proberen bij te dragen.

Ondertussen wensen wij u alle goeds en hopen dat ieder van ons zó met de huidige omstandigheden om kan gaan, dat er straks ook iets gewonnen blijkt te zijn.

Met vriendelijke groet
namens het bestuur,

John Hogervorst