menu
ZonE-Nieuws 11 november 2020

De Zonneboom - gaat door!

(U ontvangt deze mailing mogelijk dubbel: de eerdere verzending van vandaag haperde...)

Het valt in deze corona-tijd niet altijd mee om te doen wat je je hebt voorgenomen; we kampen er allemaal mee, in de grote en de kleine dingen uit het dagelijks leven.
Gelukkig blijft het toch mogelijk op kleine schaal bijeen te komen en bezig te zijn met activiteiten die licht en beweging kunnen brengen. Samen bezig zijn, daarover kunnen uitwisselen en tot nieuwe ervaringen of inzichten komen, lijkt ons juist in deze tijd zo belangrijk!

Wij hebben moeten besluiten de bijeenkomsten met Harrie Salman, die deze week zouden starten, naar januari te verschuiven (zie hieronder).
Op korte termijn ingelast: een zoom-bijeenkomst met Christine Gruwez (geef u snel op als u daaraan wilt deelnemen!) over een belangrijk en actueel thema. 

En zo hebben we voor de komende weken toch nog een handvol activiteiten!


Maandag 16 november
Webinar: Vrijheid & verantwoordelijkheid
Zoom-bijeenkomst met Christine Gruwez

Het thema vrijheid staat nu in het middelpunt van het maatschappelijke debat en des te sterker, omdat van overheidswege bepaalde maatregelen werden opgelegd die tegen deze vrijheid in gaan. Vanuit een vrijheidsgevoel keren we ons tegen de maatregelen. Maar het pijnpunt zijn niet de maatregelen, maar wel dat ze werden opgelegd.
Hoe zou het zijn als we uit onszelf door eigen inzicht tot een bepaalde zorg voor elkaar zouden gemotiveerd worden? En hoe zou dan deze motivatie kunnen ontstaan? En wat betekent dan verantwoordelijkheid? 

Data: maandag 16 november 
Tijd: 20:00 – 21.30 uur
Kosten: € 15,00
NB: Aanmelden, met vermelding van uw emailadres is noodzakelijk. U ontvangt per email een link waardoor u de sessie kunt meemaken (daarvoor heeft u verder niets speciaals nodig).


Vanaf donderdag 19 november
Spelen met je schaduw
theatercursus met Anne van Ginkel

Een vrolijke theatercursus met je (slechtste) zelf in de hoofdrol. We maken uitbundig gebruik van alles wat we niet kunnen, waar we een hekel aan hebben en waar onze haren recht van overeind gaan staan.
Op persoonlijk vlak zal blijken dat niets menselijks ons vreemd is. Door een tegenovergestelde beweging te maken van wat we gewoonlijk doen en onze onaangepaste kanten op te zoeken en te tonen, genereren we levendigheid, meer vrijheid in onszelf en een heleboel plezier.

Spelen met je schaduw is een korte cursus van vijf vrijdagmiddagen. We werken met technieken uit de mime, theatersport, Boal en wat we verder tegenkomen. Als inspiratiebron gebruiken we archetypen, sprookjes, onze familie en alles en iedereen waar we ons aan storen.

Data: donderdag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2020
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Kosten: € 235,00 (inclusief BTW)


Zaterdag 28 november
Faust en drempelervaringen
Schilderworkshop met Frederiek Nelissen en Wil Uitgeest

 

In deze schilderworkshop gaan we aan de slag met één van de centrale motieven uit Goethes Faust. Dit theaterstuk begint met de scene dat Faust in zijn studeerkamer zit en tot de conclusie komt dat hij weliswaar jarenlang heeft gestudeerd, maar eigenlijk helemaal niets weet. Hij wil dan met alle kracht de grenzen van zijn beperkte bewustzijn doorbreken, om antwoord te vinden op zijn levensvragen. Door hierover in gesprek te gaan en te gaan schilderen, kunnen we spelenderwijs onze eigen grenzen verkennen èn verleggen, terwijl we ons laten verrassen door het onbekende.

Datum:  zaterdag 28 november 2020
Tijd:  13:00 - 17:00 uur
Kosten:  € 25,00 (inclusief BTW, consumptie en materialen)


Vrijdag 4 december
Tussenruimte - Schilderen in de tussenruimte, vanuit het niet weten
Met Ellen Dekker

De ruimte tussen jou en mij die vrijheid geeft en afstand schept, die ons scheidt en ons verbindt 

Hier gebeuren dingen die ik niet doe…. maar die wel ontstaan door wat ik doe. Al tekenend en schilderend beweeg ik in tussenruimtes, maak het onzichtbare zichtbaar. Ik werk en er wordt in mij gewerkt 

Tussenruimte ….. wordt vrije ruimte…. binnen- en buitenruimte vallen samen.
Ruimte in alles wat is, om volledig mezelf te zijn  

Tijd: 11:00 - 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (incl. BTW en materialen) 


Woensdag 13, 20 en 27 januari 2021
Gesprekken over de toekomst - samen vooruit kijken
Met Harrie Salman

Door de Corona maatregelen zitten veel mensen vast in angst of in machteloosheid. Sociaal contact is anders aan het worden nu we elkaar als bedreigingen voor onze gezondheid moeten gaan zien. Voor de cultuursector en de horeca is het moeilijk om te overleven. De problemen rond het klimaat, 5G en de taak van Europa in de wereld zijn helemaal op de achtergrond geraakt. Het is daarom belangrijk vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor onszelf en voor de wereld om ons heen. In gesprekken kunnen we voor elkaar vensters openen. Dit willen we doen op drie middagen. De thema's van de gesprekken zijn:

1. Hoe blijven we gezond en immuun?

2. Hoe kunnen we ons sociale leven verdiepen?

3. Wat kunnen we voor de wereld om ons heen en verder weg doen?

Harrie Salman onderzoekt onze cultuur en de ontwikkeling van de samenleving en schreef verschillende boeken, waaronder Gestolen welvaart (2019) en De Corona epidemie (2020).

Tijd: 13.30 – 16.00uur
Kosten: € 25,00 per bijeenkomst of € 60,00 voor de drie bijeenkomsten (incl. BTW en consumptie)


Voor nadere informatie, aanmelden en voor al uw andere vragen kunt u terecht bij:

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5
2313 JS Leiden
telefoon 071 512 3137
info@dezonneboom.nl
www.dezonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook!