menu
ZonE-Nieuws 10 september 2020

De Zonneboom - de herfst tegemoet

Op weg naar de herfst is het tijd om van buiten naar binnen te keren. En belevenissen en ervaringen van de afgelopen tijd om te zetten. In de natuur treffen we nu bessen, noten. In onszelf kunnen inzichten, talenten en impulsen rijpen.
In de komende maanden gaat er in De Zonneboom weer een heleboel gebeuren!


Donderdag 17 en 24 september
Communiceren in de tussenruimte
Hans Lemmens

Uitgaande van het gegeven dat hoogsensitieve mensen een grotere 'bandbreedte' hebben binnen hun communicatie en ook rekening houdend met het gegeven dat zij zich gemakkelijk in de ander verliezen, heb ik een communicatiemethode ontwikkeld die aan de ene kant ruimte maakt voor sensitiviteit en aan de andere kant de individualiteit centraal stelt. Ik noemde deze methode 'De tussenruimte'. De Tussenruimte kan mensen (en niet alleen hoogsensitieven) helpen de beperktheid van het dagelijkse communiceren te overstijgen en binnen het contact meer ruimte te maken voor de volledige mens. De methode is ook zeer geschikt voor het oplossen van alledaagse conflicten, zowel binnen relaties als binnen het beroepsleven. Mijn aanpak is een speelse en creatieve en vaak komen mensen innerlijk in beweging.

Tijd: 20.00-22.00 uur
Kosten: 50,00 (incl. btw en consumptie)


Maandag 21 en 28 september
Omwille van het mens-worden

Webinar met Christine Gruwez

Sinds het begin van de Corona - crisis is ons leven op ingrijpende wijze veranderd. Talloze maatregelen bepalen ons doen en laten op een ongekende wijze. Wat er ‘voordien’ was valt niet meer terug te halen en wat op ons toekomt heeft nog geen herkenbare vorm aangenomen. Waar zijn we aangekomen?
Hoe kunnen we een verhouding vinden tot dit abrupte wegvallen van de vanzelfsprekendheid van een voorspelbare wereld? Als enkeling en met elkaar?
Meer dan ooit komt het er op aan de innerlijke soevereiniteit te bewaren. De verplichting een mondmasker te dragen ontneemt me uiteindelijk deze mogelijkheid niet. 
Soevereiniteit betekent ook deze onaantastbare plek in mezelf op te zoeken, waar ik, ongeacht de uiterlijke omstandigheden, open en in vrijheid rechtop kan staan. Etty Hillesum noemde het : ‘Dit onverwoestbare in mij’. Waar ik tezelfdertijd kwetsbaar ben in mijn mens worden. En van waaruit ik in openheid de toekomst tegemoet kan gaan en ik - omwille van het mens worden- uit vrijheid leer te handelen. Corona-maatregelen of niet.

Tijd: 14.30 – 16.00uur
Kosten: € 30,00 voor het meemaken van beide sessies
NB: Aanmelden, met vermelding van uw emailadres is noodzakelijk. U ontvangt per email voor elk van de sessies een link waardoor u de sessies kunt meemaken (daarvoor heeft u verder niets speciaals nodig).

 


Vrijdag 25 en zaterdag 26 september
Schrijven & vertellen
Met Anne van Ginkel

Schrijven is een heerlijke manier om jezelf te leren kennen. Met een aantal vrolijke, uitdagende en onverwachte oefeningen gaat het ook nog bijna vanzelf, je zult merken dat je vol verhalen zit die op papier willen.
We schrijven korte teksten, lezen voor, helpen elkaar met constructieve feedback en duiken de volgende uitdaging in. Gaandeweg en spelenderwijs komen er schrijftips voorbij zodat je tekst nóg boeiender wordt. Tegelijkertijd kom je, soms tot je eigen verrassing, steeds meer uit de verf. Hiermee zijn we de eerste dag bezig.
De tweede dag ligt de nadruk op vertellen. Want hoe hou je de aandacht vast? Wat zijn jouw specifieke kwaliteiten als het om vertellen gaat? Je kunt de teksten van de schrijfdag gebruiken, maar dat hoeft niet. Misschien komen er hele andere dingen boven borrelen die verteld mogen worden.
Tip van de sluier: hoe meer je jezelf laat zien, hoe boeiender je bent. Ik verheug mij erop!

Tijden: vrijdag: 13.00-17.00uur / zaterdag: 11.00 tot 16.00uur
Kosten: € 95,00 (incl. btw en koffie/thee)


Vrijdag 25 en zaterdag 26 september
Speksteen bewerken met Brigitte Beck

Wegens succes nogmaals een 2-daagse! In de prachtige tuin op de locatie in Zoetermeer.
Een stuk speksteen, je raspt, je polijst en langzaam vormt zich een beeld, een vorm abstract of figuratief. Het bewerken van speksteen is heel verrassend. Door vanuit de steen een vorm te laten ontstaan, ben je scheppend bezig. Heerlijk 2 dagen voor jezelf en lekker buiten in een prachtige omgeving. Het gaat vooral om het doen en beleven. Vooraf nodig ik jullie uit voor een meditatie om de engel uit te nodigen zich in de steen te laten zichtbaar maken.

Vrijdag 25 en zaterdag 26 september
Kosten: € 110,00 (inclusief materiaal, koffie, soep en btw) De steen wordt apart afgerekend
Tijd: vrijdag: van 10.00 tot 17.00; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
Locatie: Dorpsstraat 200, Zoetermeer


Woensdag 7, 14 en 21 oktober
Schilderen met bijenwasverf
met Esmee Seebregts

Al sinds de Oudheid wordt verf gemaakt van natuurlijke bijenwas. Wasverven hebben unieke eigenschappen die nu nog steeds geliefd zijn bij hedendaagse kunstenaars.
Er zijn twee soorten bijenwasverf waarvan encaustiek de meest bekende is.
Iets minder bekend maar minstens zo mooi is Punische was, een soepele en makkelijk verwerkbare verfsoort met een smeuïge consistentie. Zacht en fluwelig maar tegelijkertijd ook zeer kleur-krachtige van uitstraling. Het is een verfsoort die met geen enkele andere te vergelijken is.
Tijdens deze cursus leer je om zelf Punische was te maken van bijenwas en pigmenten. Je schildert op heel uiteenlopende ruwe natuurlijke ondergronden, zoals leisteen, linnen, jutte, houtsoorten, boomschors, etc. Vanuit het natuurlijke materiaal ontstaan vanzelf vormen en voorstellingen die je op nieuwe ideeën brengen. Je leert om de grens op te zoeken van het platte en het ruimtelijke beeld.

Woensdag 7, 14 en 21 oktober
Tijd: 10:00-12:30 uur
Kosten: € 95,00 (inclusief BTW en alle materialen)


Vrijdag 9 oktober
Portret á la Jawlensky -
schilderworkshop met Ellen Dekker

Alexej Jawlensky (1865-1941) begon in 1917 met het schilderen van abstracte koppen.

Ze vullen het beeldvlak en zijn schematisch weergegeven. Het kleine formaat versterkt het intieme karakter en de haast hypnotiserende werking.

De kijker wordt als het ware in het beeld getrokken, dat als een spiegel van de ziel tot introspectie dwingt. Aanvankelijk schilderde Jawlensky portretten hartstochtelijk en in sterke kleurtonen. Gaandeweg abstraheerde hij deze steeds meer tot ‘vergeestelijkte mensbeelden’. Tot aan zijn dood maakte hij honderden van dit soort moderne iconen.

We volgen zijn ontwikkeling en maken zelf twee portretten: de één expressief en kleurrijk, de ander meditatief en verstild.

Vrijdag 9 oktober 2020
Tijd: 13:30 - 16:00 uur
Kosten: € 65,00 (inclusief BTW)


Vanaf zaterdag 10 oktober
Hoe actueel is Goethes Faust?
schildercursus met Frederiek Nelissen

“Zwei seelen wohnen, ach! in meiner Brust….”

Goethes heeft heel zijn leven aan dit drama gewerkt. Zijn prachtige poezie is, naar mijn idee, nog steeds actueel. In deze schildercursus wil ik met jullie verschillende Faust-motieven kunstzinnig onderzoeken en uitwerken. Wat voor gevoel geven deze beelden persoonlijk? En kun je ook de tijdsgeest erin herkennen? Met verschillende technieken en materialen gaan we experimenteren en onze eigen beeldenrijkdom ontdekken.

Data: 10 en 17 oktober, 7 en 21 november en 19 december 2020
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Kosten: € 195,00 (inclusief BTW)


Vanaf maandag 12 oktober
Werkplaats voor de Toekomst – Samen bouwen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld
Met John Hogervorst, Christine Gruwez, Reinoud van Bemmelen, Harrie Salman en Klaas van Egmond

In deze stevige scholingscursus ontwikkelen we inzicht en begrip in het beeld van een gezonde samenleving waarin mensen zich in vrijheid kunnen ontwikkelen; in gelijkheid betrokkene zijn in het vormen van rechten en plichten; in de economie in broederschap met elkaar en de Aarde omgaan. Dat geeft inzicht in het doorzien van actuele ontwikkelingen; biedt aanknopingspunten voor een innerlijke verbinding met jezelf en de medemens en inspireert om je gewicht aan de goede kant van de weegschaal mee te laten wegen.

Er is een folder met uitgebreidere informatie beschikbaar - en op dinsdag 8 september (zie hierboven) is er een zoom-informatie-sessie.

17 Bijeenkomsten op maandagmiddag (1x in de twee weken), van 12 oktober a.s. tot 10 mei 2021.
Tijd: 13.15-17.15uur
Kosten: € 725,00


Vanaf donderdag 15 oktober
Vertelkunst
een cursus met Anne van Ginkel

De afgelopen maanden waren op z’n zachtst gezegd bijzonder. Door de zogeheten coronacrisis vielen veel vanzelfsprekendheden weg. We zaten thuis en we hielden zoveel mogelijk afstand van elkaar.
Deze en andere consequenties van de maatregelen die ons door het kabinet zijn opgelegd hebben veel teweeg gebracht bij onszelf. Sommigen van ons zijn bang geweest, of zijn dat nog. Velen hebben in huiselijke kring een hoop te stellen gehad. Even zovelen verloren hun werk. Tegelijkertijd waren er wenselijke gevolgen van de lock down: het werd stiller en schoner buiten. We hadden ineens heel veel tijd om onze creatieve vermogens aan te spreken. We ruimden onze huizen op en tegelijkertijd onze binnenwereld.

Nu is het tijd om bij elkaar te komen om onze verhalen met elkaar te delen. Verhalen vertellen is duizenden jaren oud. Lang voor mensen konden lezen en schrijven vertelden ze elkaar verhalen. Door je verhaal te vertellen verbind je je met je gehoor en door aandachtig naar een verhaal te luisteren verrijk je je binnenwereld of herken je jezelf in het verhaal van de ander.

Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af wat er verteld wordt en hoe het verteld wordt. Je verhaal komt het best tot zijn recht wanneer het vanuit jezelf komt, op jouw manier en met jouw woorden. In deze cursus besteden we daar aandacht aan. Middels inspirerende oefeningen en technieken ontdekken we de zeggingskracht van wat we te vertellen hebben. Iedere bijeenkomst besteden we de helft van de tijd aan ‘hoe’ (vertel ik het?) en de andere helft aan ‘wat’ (heb ik te vertellen?)

Tijdens de voorbereiding van de cursus heb ik gebruik gemaakt van oefeningen die hoorden bij verschillende schrijf- en communicatietrainingen die ik volgde en gaf, alsmede van technieken die me eigen zijn geworden op de theaterschool. Voorts breng ik een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt met me mee.
Ik verheug me erop je te zien en te horen!
Elk verhaal is het waard om verteld te worden!

Data: donderdag 15 en 29 oktober, 5 en 12 november 2020
Tijd: 11:00 - 16:00 uur
Kosten: € 190,00 (inclusief BTW)


Vanaf vrijdag 23 oktober
Tussenruimte
Schilderen en tekenen met Ellen Dekker

De ruimte tussen jou en mij die vrijheid geeft en afstand schept, die ons scheidt en ons verbindt 

Hier gebeuren dingen die ik niet doe…. maar die wel ontstaan door wat ik doe. Al tekenend en schilderend beweeg ik in tussenruimtes, maak het onzichtbare zichtbaar. Ik werk en er wordt in mij gewerkt 

Tussenruimte ….. wordt vrije ruimte…. binnen- en buitenruimte vallen samen.
Ruimte in alles wat is, om volledig mezelf te zijn  

vrijdag 23 oktober: Vormen en de ruimte daartussen
vrijdag 13 november: Tussen donker en licht
vrijdag 4 december: Schilderen in de tussenruimte, vanuit het niet weten

Tijd: 11:00 - 16:00 uur
Kosten: € 65,00 per keer (inclusief BTW en materialen) /  € 175,00 voor de 3 bijeenkomsten


Vanaf woensdag 28 oktober
Soul collage
een cursus met Ricarda Zielonka

SoulCollage® is een hele mooie en leuke manier om contact te maken met je intuïtie.

Voor SoulCollage® heb je geen artistiek talent nodig. De keuze en de combinatie van de afbeeldingen die je kiest op grond van aantrekkingskracht en die je vervolgens kunt scheuren of knippen vertellen je een verhaal dat helemaal over jezelf gaat. Je krijgt namelijk met deze vrij eenvoudige techniek verrassend snel inzicht in diepere gevoelslagen. 
De afbeeldingen worden op een blanco kaart geplakt. Na een kaart heb je meestal niet genoeg en wil je meer maken en zo kan er een verzameling ontstaan die (positieve) veranderingen kan aanbrengen in je leven.

SoulCollage® geeft je toegang tot je innerlijke wijsheid. Het kan je helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen in je leven.

Geschikt: voor iedereen en zeker ook voor therapeuten als middel om cliënten inzicht te geven in hun eigen processen

Data: woensdag 28 oktober, 4, 11 18, en 25 november en 2 december 2020
Tijd: 10:00-12:30 uur
Kosten: € 165,00 (inclusief BTW – exclusief materialen)


Donderdag 29 oktober
‘De nieuwe mens’
met Hans Lemmens, auteur en coach

Al langere tijd houdt Hans Lemmens zich bezig met het verschijnsel hooggevoeligheid.

De laatste tijd gaat zijn denken daarbij steeds meer in de richting van wat deze mensen kunnen betekenen voor de toekomst van de mensheid. Zijn zij een soort pioniers?

De mensheid is bezig de planeet waarop zij leeft onleefbaar te maken. Een materialistische manier van denken levert hieraan een flinke bijdrage. Er moet dus een alternatief komen voor het materialisme.

Nu lijkt het duidelijk dat hooggevoelige mensen een veel minder sterke binding met materie hebben. Zij zijn slechts losjes verbonden met hun lichaam en beleven meer het energetische dan het materiële. Verder leven zij sterk individueel, staan zij open voor het spirituele, heeft hun communicatie een grotere bandbreedte, zijn hun gevoelens objectiever, hebben zij een actief hoofd en zijn zij vaak heel creatief. Het is de visie van Hans Lemmens dat deze eigenschappen sleutels kunnen zijn tot een menswaardige toekomst van onze planeet.

Datum: donderdagavond 29 oktober
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Kosten: € 15,00 (inclusief BTW en consumptie)


Vanaf donderdag 19 november
Spelen met je schaduw
theatercursus met Anne van Ginkel

Een vrolijke theatercursus met je (slechtste) zelf in de hoofdrol. We maken uitbundig gebruik van alles wat we niet kunnen, waar we een hekel aan hebben en waar onze haren recht van overeind gaan staan.
Op persoonlijk vlak zal blijken dat niets menselijks ons vreemd is. Door een tegenovergestelde beweging te maken van wat we gewoonlijk doen en onze onaangepaste kanten op te zoeken en te tonen, genereren we levendigheid, meer vrijheid in onszelf en een heleboel plezier.

Spelen met je schaduw is een korte cursus van vijf vrijdagmiddagen. We werken met technieken uit de mime, theatersport, Boal en wat we verder tegenkomen. Als inspiratiebron gebruiken we archetypen, sprookjes, onze familie en alles en iedereen waar we ons aan storen.

Data: donderdag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2020
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Kosten: € 235,00 (inclusief BTW)


Zaterdag 28 november
Faust en drempelervaringen
Schilderworkshop met Frederiek Nelissen en Wil Uitgeest

 

In deze schilderworkshop gaan we aan de slag met één van de centrale motieven uit Goethes Faust. Dit theaterstuk begint met de scene dat Faust in zijn studeerkamer zit en tot de conclusie komt dat hij weliswaar jarenlang heeft gestudeerd, maar eigenlijk helemaal niets weet. Hij wil dan met alle kracht de grenzen van zijn beperkte bewustzijn doorbreken, om antwoord te vinden op zijn levensvragen. Door hierover in gesprek te gaan en te gaan schilderen, kunnen we spelenderwijs onze eigen grenzen verkennen èn verleggen, terwijl we ons laten verrassen door het onbekende.

Datum:  zaterdag 28 november 2020
Tijd:  13:00 - 17:00 uur
Kosten:  € 25,00 (inclusief BTW, consumptie en materialen)


Voor nadere informatie, aanmelden en voor al uw andere vragen kunt u terecht bij:

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5
2313 JS Leiden
telefoon 071 512 3137
info@dezonneboom.nl
www.dezonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook!