menu
ZonE-Nieuws 16 september 2020

Zonneboom: een extra Nieuwsbrief

We sturen u een verkorte Nieuwsbrief. Directe reden daarvoor is dat het tijdstip waarop de webinars met Christine Gruwez gewijzigd zijn, zij zullen nu in de avonduren plaatsvinden. 

Daarnaast in deze Nieuwsbrief extra aandacht voor de Werkplaats voor de Toekomst, die op 12 oktober voor de derde keer van start gaat. Donderdagavond 24 september vindt er een zoom-sessie plaats, waarin geïnteresseerden nadere informatie over de inhoud van deze scholingscursus kunnen inwinnen.

De vele andere najaarsactiviteiten die we op het programma hebben staan en die vanaf oktober beginnen, worden tot slot hieronder kort genoemd. In komende Nieuwsbrieven informeren we u daarover weer verder en natuurlijk kunt u ook op onze website al meer informatie over deze activiteiten vinden.


LET OP: gewijzigd tijdstip !!!

Maandag 21 en 28 september
Omwille van het mens-worden
Webinar met Christine Gruwez

Sinds het begin van de Corona - crisis is ons leven op ingrijpende wijze veranderd. Talloze maatregelen bepalen ons doen en laten op een ongekende wijze. Wat er ‘voordien’ was valt niet meer terug te halen en wat op ons toekomt heeft nog geen herkenbare vorm aangenomen. Waar zijn we aangekomen?
Hoe kunnen we een verhouding vinden tot dit abrupte wegvallen van de vanzelfsprekendheid van een voorspelbare wereld? Als enkeling en met elkaar?
Meer dan ooit komt het er op aan de innerlijke soevereiniteit te bewaren. De verplichting een mondmasker te dragen ontneemt me uiteindelijk deze mogelijkheid niet. 
Soevereiniteit betekent ook deze onaantastbare plek in mezelf op te zoeken, waar ik, ongeacht de uiterlijke omstandigheden, open en in vrijheid rechtop kan staan. Etty Hillesum noemde het : ‘Dit onverwoestbare in mij’. Waar ik tezelfdertijd kwetsbaar ben in mijn mens worden. En van waaruit ik in openheid de toekomst tegemoet kan gaan en ik - omwille van het mens worden- uit vrijheid leer te handelen. Corona-maatregelen of niet.

Tijd: 20.00 – 21.30uur
Kosten: € 30,00 voor het meemaken van beide sessies
NB: Aanmelden, met vermelding van uw emailadres is noodzakelijk. U ontvangt per email voor elk van de sessies een link waardoor u de sessies kunt meemaken (daarvoor heeft u verder niets speciaals nodig).


Donderdag 24 september
Zoom-informatie-sessie over de Werkplaats voor de Toekomst
met John Hogervorst

van 20.00 tot 21.15 uur
Aanmelden voor deze sessie kan door een emailtje te sturen naar info@zonneboom.nl
U ontvangt donderdag 24 september een link om de sessie te kunnen meemaken.


Vrijdag 25 en zaterdag 26 september
Schrijven & vertellen
Met Anne van Ginkel

Schrijven is een heerlijke manier om jezelf te leren kennen. Met een aantal vrolijke, uitdagende en onverwachte oefeningen gaat het ook nog bijna vanzelf, je zult merken dat je vol verhalen zit die op papier willen.
We schrijven korte teksten, lezen voor, helpen elkaar met constructieve feedback en duiken de volgende uitdaging in. Gaandeweg en spelenderwijs komen er schrijftips voorbij zodat je tekst nóg boeiender wordt. Tegelijkertijd kom je, soms tot je eigen verrassing, steeds meer uit de verf. Hiermee zijn we de eerste dag bezig.
De tweede dag ligt de nadruk op vertellen. Want hoe hou je de aandacht vast? Wat zijn jouw specifieke kwaliteiten als het om vertellen gaat? Je kunt de teksten van de schrijfdag gebruiken, maar dat hoeft niet. Misschien komen er hele andere dingen boven borrelen die verteld mogen worden.
Tip van de sluier: hoe meer je jezelf laat zien, hoe boeiender je bent. Ik verheug mij erop!

Tijden: vrijdag: 13.00-17.00uur / zaterdag: 11.00 tot 16.00uur
Kosten: € 95,00 (incl. btw en koffie/thee)Vrijdag 25 en zaterdag 26 september
Speksteen bewerken met Brigitte Beck

Wegens succes nogmaals een 2-daagse! In de prachtige tuin op de locatie in Zoetermeer.
Een stuk speksteen, je raspt, je polijst en langzaam vormt zich een beeld, een vorm abstract of figuratief. Het bewerken van speksteen is heel verrassend. Door vanuit de steen een vorm te laten ontstaan, ben je scheppend bezig. Heerlijk 2 dagen voor jezelf en lekker buiten in een prachtige omgeving. Het gaat vooral om het doen en beleven. Vooraf nodig ik jullie uit voor een meditatie om de engel uit te nodigen zich in de steen te laten zichtbaar maken.

Vrijdag 25 en zaterdag 26 september
Kosten: € 110,00 (inclusief materiaal, koffie, soep en btw) De steen wordt apart afgerekend
Tijd: vrijdag: van 10.00 tot 17.00; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
Locatie: Dorpsstraat 200, Zoetermeer


Vanaf maandag 12 oktober
Werkplaats voor de Toekomst – Samen bouwen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld
Met John Hogervorst, Christine Gruwez, Reinoud van Bemmelen, Harrie Salman en Klaas van Egmond

Uit de ervaringen van enkele deelnemers:
 

“Achtergronden, praktijk en bijkomende vragen met betrekking tot de sociale driegeleding komen in een kleine groep aan de orde. Zo groeien individuele inzichten, welke alleen niet zo evident zijn te bereiken.”

“Na jarenlange scholing en professionalisering gaf het mij op mijn vakgebied een nieuwe impuls om door het opstarten van een eigen praktijk onafhankelijk op eigen benen te staan. Maar als kleine zelfstandige botste ik al vrij snel tegen toenemende regelgeving van de overheid aan. Mijn ideaal met onderliggende intentie leek, dreigde, na korte tijd opnieuw ondergesneeuwd te raken.
De Werkplaats voor de Toekomst, realiseer ik mij achteraf, heeft mijn denken helderder, praktischer en realistischer gemaakt. De cursus bood mij, naast studie van het gedachtengoed van Rudolf Steiner, diverse ondersteunende praktische handvatten aan; gaf mij wezenlijk-spiritueel weer moed. Niet in het minst betekende deze cursus een ware herscholing met nieuw perspectief voor mijn denken.”

“Het zijn onverwachte gezichtspunten die in het dagdagelijkse leven toepasbaar zijn, mede gebracht door ervaren, enthousiaste deskundigen vanuit het werkveld.”

In deze stevige scholingscursus ontwikkelen we inzicht en begrip in het beeld van een gezonde samenleving waarin mensen zich in vrijheid kunnen ontwikkelen; in gelijkheid betrokkene zijn in het vormen van rechten en plichten; in de economie in broederschap met elkaar en de Aarde omgaan. Dat geeft inzicht in het doorzien van actuele ontwikkelingen; biedt aanknopingspunten voor een innerlijke verbinding met jezelf en de medemens en inspireert om je gewicht aan de goede kant van de weegschaal mee te laten wegen.

Op donderdag 24 september (zie hierboven) is er een zoom-informatie-sessie.

Hieronder vindt u de folder met nadere informatie:
 

2020-Werkplaats-Zonneboom4.pdf

17 Bijeenkomsten op maandagmiddag (1x in de twee weken), van 12 oktober a.s. tot 10 mei 2021.
Tijd: 13.15-17.15uur
Kosten: € 725,00


Onze andere najaarsactiviteiten in het kort:


Vanaf woensdag 7
Schilderen met bijenwasverf

met Esmee Seebregts
Woensdag 7, 14 en 21 oktober

Vrijdag 9 oktober
Portret á la Jawlensky -

schilderworkshop met Ellen Dekker

Vanaf zaterdag 10 oktober
Hoe actueel is Goethes Faust?

schildercursus met Frederiek Nelissen
Data: 10 en 17 oktober, 7 en 21 november en 19 december 2020

Vanaf donderdag 15 oktober
Vertelkunst

een cursus met Anne van Ginkel
Data: donderdag 15 en 29 oktober, 5 en 12 november 2020

Vanaf vrijdag 23 oktober
Tussenruimte
Schilderen en tekenen met Ellen Dekker

vrijdag 23 oktober: Vormen en de ruimte daartussen
vrijdag 13 november: Tussen donker en licht
vrijdag 4 december: Schilderen in de tussenruimte, vanuit het niet weten

Vanaf woensdag 28 oktober
Soul collage

een cursus met Ricarda Zielonka
Data: woensdag 28 oktober, 4, 11 18, en 25 november en 2 december 2020

Donderdag 29 oktober
‘De nieuwe mens’

voordracht door Hans Lemmens, auteur en coach

Vanaf donderdag 19 november
Spelen met je schaduw
theatercursus met Anne van Ginkel
Data: donderdag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2020

Zaterdag 28 november
Faust en drempelervaringen

Schilderworkshop met Frederiek Nelissen en Wil Uitgeest
 


Voor nadere informatie, aanmelden en voor al uw andere vragen kunt u terecht bij:

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5
2313 JS Leiden
telefoon 071 512 3137
info@dezonneboom.nl
www.dezonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook!