menu
ZonE-Nieuws 4 maart 2021

De Zonneboom: in maart op stapel

In de komende maand gaan er veel activiteiten van start: hier een overzichtje van wat er in maart op stapel staat. Voor alle activiteiten geldt dat er in kleine groepen gewerkt zal worden, zodat de anderhalve meter in acht genomen kan worden. - Dat betekent: u bent van harte uitgenodigd!


Vanaf maandag 8 maart (via Zoom):
Drie workshops: De brandende vraag in ieder van ons
met Christine Gruwez

Kansen komen niet in een apart, gescheiden vakje. Ze treden op midden in elke crisis die ons wakker schudt.

Beter gezegd: kansen voor het nieuwe zijn er meestal al lang voordat een crisis zich doet voelen. Maar we hebben er nauwelijks aandacht voor. We zijn immers niet voldoende wakker. Nog niet!

Zolang alles loopt volgens onze persoonlijke voorstellingen van de werkelijkheid, is er geen dwingende noodzaak om te verlangen naar het nieuwe.

Een crisis betekent het binnenbreken van de werkelijkheid. Daardoor worden we wakker geschud en krijgen we voeling met de brandende vraag in ons.

Daar en nergens elders liggen de kansen voor het nieuwe.

Hoe deze vraag te koesteren en brandend te houden wordt het uitgangspunt van deze reeks.

Data: maandag 8 en 22 maart en 19 april 
Tijd: 20.00 – 21:30 uur
Kosten: € 15,00 per bijeenkomst (incl. BTW)


Vanaf woensdag 10 maart
Gesprekken over de toekomst - samen vooruit kijken
met Harrie Salman, cultuurfilosoof en auteur

Onze samenleving is fundamenteel aan het veranderen - tenminste als we dat laten gebeuren. Door de Corona maatregelen zitten veel mensen vast in angst of in machteloosheid. Sociaal contact is anders aan het worden nu we elkaar als bedreigingen voor onze gezondheid moeten gaan zien. Belangrijke problemen zijn helemaal op de achtergrond geraakt. Het is daarom belangrijk vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor onszelf en voor de wereld om ons heen. In gesprekken kunnen we voor elkaar vensters openen. Dit willen we doen op drie middagen.

De thema's van de gesprekken zijn:
1. Over onze eigen gezondheid: Hoe blijven we gezond en immuun op een natuurlijke wijze?
2. Over de gezondheid van de samenleving: Hoe kunnen we het sociale leven verdiepen?
3. Over de wereld: Wat betekenen de huidige ontwikkelingen spiritueel gezien voor de mensheid?

Harrie Salman onderzoekt onze cultuur en de ontwikkeling van de samenleving. Hij schreef daarover verschillende boeken, waaronder Gestolen welvaart (2019), De Corona epidemie (2020) en De Grote Reset - Het plan voor de wereld na Corona (2021).

Data:  woensdag 10, 17 en 24 maart 2021
Tijd: 13:30 – 16:00u
Kosten: € 25,00 per bijeenkomst of € 60,00 voor de drie bijeenkomsten


Tussen Maat en Melodie
met Marian Bentvelsen

Kunnen we onze melodie laten klinken, met de maat meebewegen, en vanuit je eigen vrije ruimte samenklinken?
Dit zijn vragen die we kunnen onderzoeken met klank, stem, eenvoudige instrumenten en gedichten. 

Data: maandag 15 en 29 maart, 12 en 19 april, 3, 17 en 31 mei
Tijd: 19:45 - 21:15 uur
Kosten: € 77,00 (inclusief BTW) 


Vanaf woensdag 17 maart
De kosmos in aquarel & mixed media
met Esmee Seebregts

In deze korte cursus focussen we ons op de natuur in de breedste zin van het woord; van materie tot energie, van microscopisch klein tot gigantisch groot, tussen abstract en figuratief.

Vanuit de aquarelverf en het water laat je natuurlijke structuren ontstaan die organismen en entiteiten kunnen worden. Je werkt op papier van heel klein tot groot formaat, met zowel de nat-in-nat als nat-op-droog techniek. Alles wat zich in de kosmos bevindt, elke oervorm die ten grondslag ligt aan de natuur, laat zich uitstekend verbeelden in de aquareltechniek!

Daarna transformeer je enkele van je aquarellen met softpastel, vetkrijt en collagetechnieken naar keuze. Je gaat alles uit de kast trekken om de verscheidenheid van de natuur te verbeelden via deze teken- en schildermaterialen.

Neem graag je eigen (aquarel) penselen mee als je ze hebt. Verder zijn de materialen bij deze cursus inbegrepen.

Data: woensdag 17, 24 en 31 maart en 7 april
Tijd: 10:00 – 12:30 uur
Kosten: € 115,00 (inclusief materiaal en BTW)


Vanaf vrijdag 19 maart
“Muzikaliteit in je eigen schilderwerk “
met Anna de Mol van Otterloo

Onderzoek hoe lijn, vlak en kleur op elkaar inwerken. In hoeverre is er sprake van beweging en rust in het geheel van de compositie. We onderzoeken al schilderend de vorm die de kleuren hebben aangenomen en mengen de kleuren zowel op het pallet als op je schilderij. Als we naar de compositie kijken, proberen we de betekenis die de kleuren in de vorm hebben aangenomen te beoordelen op hun abstractie. Dit schilderproces ontwikkelt onze kunstzin ten volle.

Data: vrijdagen 19 en 26 maart, 23 en 30 april
Tijd: 10:00 - 12:30 uur
Kosten: € 115,00 (incl. materiaal en btw)


Vanaf vrijdag 19 maart
Vertelkunst
een cursus met Anne van Ginkel

De afgelopen maanden waren op z’n zachtst gezegd bijzonder. Door de zogeheten coronacrisis vielen veel vanzelfsprekendheden weg. We zaten thuis en we hielden zoveel mogelijk afstand van elkaar.

Deze en andere consequenties van de maatregelen die ons door het kabinet zijn opgelegd hebben veel teweeg gebracht bij onszelf. Sommigen van ons zijn bang geweest, of zijn dat nog. Velen hebben in huiselijke kring een hoop te stellen gehad. Even zovelen verloren hun werk. Tegelijkertijd waren er wenselijke gevolgen van de lock down: het werd stiller en schoner buiten. We hadden ineens heel veel tijd om onze creatieve vermogens aan te spreken. We ruimden onze huizen op en tegelijkertijd onze binnenwereld.

Nu is het tijd om bij elkaar te komen om onze verhalen met elkaar te delen. Verhalen vertellen is duizenden jaren oud. Lang voor mensen konden lezen en schrijven vertelden ze elkaar verhalen. Door je verhaal te vertellen verbind je je met je gehoor en door aandachtig naar een verhaal te luisteren verrijk je je binnenwereld of herken je jezelf in het verhaal van de ander.

Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af wat er verteld wordt en hoe het verteld wordt. Je verhaal komt het best tot zijn recht wanneer het vanuit jezelf komt, op jouw manier en met jouw woorden. In deze cursus besteden we daar aandacht aan. Middels inspirerende oefeningen en technieken ontdekken we de zeggingskracht van wat we te vertellen hebben. Iedere bijeenkomst besteden we de helft van de tijd aan ‘hoe’ (vertel ik het?) en de andere helft aan ‘wat’ (heb ik te vertellen?)

Tijdens de voorbereiding van de cursus heb ik gebruik gemaakt van oefeningen die hoorden bij verschillende schrijf- en communicatietrainingen die ik volgde en gaf, alsmede van technieken die me eigen zijn geworden op de theaterschool. Voorts breng ik een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt met me mee.
Ik verheug me erop je te zien en te horen!
Elk verhaal is het waard om verteld te worden!

Data: vrijdag 19 en 26 maart, 9, 16 en 23 april 2021
Tijd: 13:00 - 16:15 uur
Kosten: € 155,00 (inclusief BTW)


Vanaf zaterdag 20 maart
Schildercursus ‘De mens vergist zich, zolang hij streeft’ -Goethe-
met Frederiek Nelissen

Anders dan op het toneel, waarvoor Goethe zijn drama schreef en waar gebruik wordt gemaakt van uiterlijke enscenering, geeft de schilderkunst de mogelijkheid om ook de intimiteit van de ziel tot uitdrukking te brengen. Zo kun je Goethes Faust zien als de vertegenwoordiger van de moderne bewuste mens die zijn ontwikkelingsweg gaat op het scherp van de snede. We gaan verder met het onderzoeken van welke universele beelden te ontdekken zijn en we zullen worden uitgedaagd om op onderzoek te gaan hoe we deze beelden, die ook in ons leven, tot uitdrukking kunnen brengen. Zo wil ik ook verschillende technieken aandragen of gemengde technieken aanbieden, die soms juist datgene in je beeld kunnen versterken.

Data: zaterdag 20 en 27 maart, 10 en 24 april en 8 mei 2021
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Kosten: € 195,00 (inclusief materiaal en BTW )


Kundalini yoga (per ZOOM)
met Anne van Ginkel

Je kunt elke week instappen. Een proefles is gratis. En als het bevalt kun je een - tien-strippen-kaart' aanschaffen.
De lessen vinden plaats op maandagmorgen en/of op woensdagavond.


Voor nadere informatie, aanmelden en voor al uw andere vragen kunt u terecht bij:

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5
2313 JS Leiden
telefoon 071 512 3137
info@dezonneboom.nl
www.dezonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook!