menu
ZonE-Nieuws 1 september 2021

De Zonneboom - tussentijds bericht

Een tussentijds bericht: de aanvangsdatum van de schildercursus met Frederiek Nelissen is verplaatst. De cursus begint nu op 25 september.
Hieronder ook een klein interview met Frederiek over wat er in deze cursus te gebeuren staat.

Schildercursus met Frederiek Nelissen
Kunstgeschiedenis: prentenboek van menselijke ontwikkeling

In deze cursus gaan we een reis maken door de tijd, door verschillende cultuurtijdperken, tot aan de moderne tijd. We gaan dit doen in twee blokken.

Hoe anders was het bewustzijn van de mensheid vroeger, en hoe mooi kun je dat waarnemen aan de kunst die toen ontstond. Het zijn merkstenen van de tijd, die ons voeren naar het nu. Vandaag de dag treedt het individuele in de kunst sterk naar voren, soms nog raadselachtiger, als bijvoorbeeld in kunstwerken uit lang vervlogen tijden.

Om dit alles beleefbaar te maken, gaan we zelf schilderen, en onderzoeken.
We gaan werken met verschillende materialen en verschillende technieken.

Data: zaterdag 25 september, 9 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Kosten: € 235,00 (inclusief BTW) Evt te betalen in termijnen


"Een reis door de tijd"

Wat voor schildercursus geef je?

We koppelen kunstgeschiedenis aan mensheidsontwikkeling en dat is ontzettend fascinerend. Zelf raakte ik erdoor gegrepen toen ik twintig jaar geleden les had van Edithe Boeke, dat was een grote kennismaking met de cultuurperiodes. Door het bestuderen van kunst uit de verschillende periodes kun je de ontwikkeling van de mensheid aflezen.

Geef eens een voorbeeld?

Bijvoorbeeld de Indische cultuurperiode, zo’n 10.000 jaar geleden, daar beginnen we mee. Dat was een cultuur van heimwee. De Indiërs waren nog heel verbonden met de goddelijke wereld en vervuld van een eenheidsbewustzijn. Dat zie je terug in de kunstuitingen van die tijd. De periode erna, die van de Perzen, was weer heel anders. De Perzen verbonden zich actief met de krachten van licht en duister. Ze werden wakker. Ze gingen de aarde bewerken; veel extroverter dan de Indiërs

Hoe gaan jullie met die cultuurperiodes werken?

We gaan eerst echt goed kijken en ons afvragen: ’wat zien we nou eigenlijk’. Doordat we kunstgeschiedenis koppelen aan de mensheidsontwikkeling, kunnen we die ook ervaren in onszelf. Daar gaan we mee schilderen. Door het zelf te doen kunnen we aan den lijve ervaren hoe de mensheidsontwikkeling verlopen is. We maken een reis door de tijd, zo komen we, al kijkend en schilderend, in de verschillende bewustzijnslagen. Uiteindelijk werken we toe naar deze tijd, waarin er opnieuw een opening is naar de geestelijke wereld, maar op een andere manier.

Voor wie is deze cursus?

Mensen die geïnteresseerd zijn en die houden van schilderen. Ervaring is niet nodig. Ik vind het heel leuk als mensen het zien als een onderzoek. De opdrachten zijn zo gesteld dat je vanuit jezelf gaat scheppen, je spreekt de bewustzijnsniveaus in jezelf aan. Tegelijkertijd maken we de reis samen!


Reminder (voor morgenavond!)
 

Donderdag 2 september:
ZOOM-informatiesessie over de Werkplaats voor de Toekomst

< doorzien wat er in de wereld speelt - bijdragen aan een gezonde toekomst >

Op 27 september begint (voor de vierde keer) de Werkplaats voor de Toekomst (zie de uitgebreidere beschrijving onderaan deze nieuwsbrief)
Ben je nieuwsgierig of deze stevige cursus iets voor jou is?

Op donderdagavond 2 september kun je aanschuiven voor een zoombijeenkomst waarin meer verteld wordt, en je al je vragen kunt stellen, over de Werkplaats.
Wil je deze zoombijeenkomst meemaken?
Stuur dan een mailtje naar
info@zonneboom.nl

(de link voor de bijeenkomst wordt 2 september rondgestuurd)
Van 20.00 tot ca 21.15 uur

NB: een folder met meer informatie is beschikbaar


Voor nadere informatie, aanmelden en voor al uw andere vragen kunt u terecht bij:

De Zonneboom
De Laat de Kanterstraat 5
2313 JS Leiden
telefoon 071 512 3137
info@dezonneboom.nl
www.dezonneboom.nl

Volg ons ook op Facebook!